Lista "Samoopredeljenje" uputila zahtev za konstituisanje BNV 1Foto: Novi Pazar

Izborna lista „Samoopredeljenje“ uputila je zahtev ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću, uputila je zahtev da, 19. novembra, sazove konstitutivnu sednicu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

 Ovo je na konferenciji za novinare rekao zastupnik ove liste Ahmedin Škrijelj i ocenio da su ispunjeni svi zakonski uslovi za konstituisanje novog saziva BNV.

– Cilj izborne liste „Samoopredeljenje“ je da i u narednom mandatu obezbedi stabilno funkcionisanje Veća i da ono u narednom mandatu radi u najboljem interesu Bošnjaka i Sandžaka – naglasio je Škrijelj i dodao da u principima liste „Vakat je“ nema ništa sporno.

Podsetio je da su, ove dve liste, u oktobru potpisale Sporazum o saradnji na odbrani i zaštiti vitalnih bošnjačkih nacionalnih interesa i predizbornoj i postizbornoj saradnji.

– Tim sporazumom utvrđen je okvir i postavljen temelj našeg budućeg zajedničkog delovanja kroz BNV. Principi liste „Vakat je“ iznikli su iz tog okvira i za nas su prihvatljivi, jer predstavljaju samo razrađivanje onoga što je već ranije utvrđeno i potpisano. Ti principi su prisutni i u dosadašnjem radu BNV i nisu u suprotnosti sa našim programskim načelima, na kojima smo dobili poverenje više od 40 odsto Bošnjaka i pobedili na ovim izborima – pojasnio je Škrijelj.

Sasvim je izvesno da će većinsku koaliciju u novom sazivu BNV formirati liste „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“, koja ima 14 većnika i „Vakat je – prof. dr Sait Kačapor“ sa 8 većnika. Lista „Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić, muftija“ osvojila je 13 većničkih mandata. BNV ima 35 većnika.

Spomenik patrijarhu Pavlu na Tašmajdanu

Beograd – Na Tašmajdanu, između tramvajske okretnice i platoa kod crkve Svetog Marka, danas bi trebalo da bude otkriven spomenik patrijarhu Pavlu. Spomenik je postavljen u utorak. Statua vajara Zorana Maleša, izlivena u bronzi u livnici Janković, predstavlja sedeću patrijarhovu figuru koja bi trebalo da deluje kao da 44. poglavar SPC lebdi. Patrijarh Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Sahranjen je, prema sopstvenoj želji, u manastiru Rakovica.

D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari