Ljajić i Haradinaj danas na skupu u Budvi 1Foto: EPA-EFE VALDRIN XHEMAJ

Na konferenciji o ekonomiji „Montenegro 2018“, koja se danas i sutra održava u Budvi, učestvovaće, između ostalih, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim LJajić, albanski premijer Edi Rama, te predsednik kosovske vlade Ramuš Haradinaj.

Stručnjaci za politiku i ekonomiju ne vide ništa sporno u činjenici da će se LJajić i Haradinaj naći „u isto vreme, na istom mestu“, budući da skup organizuje Privredna komora Crne Gore, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA). Potpisnica navedenog sporazuma je i Srbija, a u vreme kada je CEFTA osnovana za područje Kosova saglasnost je dala administracija Unmika, pa je Kosovo u dokumentima označeno kao „Unmik/Kosovo“.

Kako podsećaju stručnjaci, robna razmena između Srbije i Kosova realizuje se upravo u skladu sa CEFTA sporazumom, što podrazumeva i saradnju Privrednih komora Srbije i Kosova. „Ministar LJajić je i prošle godine učestvovao na istoj konferenciji, kada je Kosovo predstavljao ministar za preduzetništvo i inovacije Besim Bekaj, dakle, učešće LJajića ne predstavlja nikakvo kršenje pravila, imajući u vidu da je na snazi CEFTA sporazum“, navode naši sagovornici.

Stručnjaci za regionalna pitanja podsećaju za Danas da se u slučaju međunarodnih skupova na kojima učestvuju politički predstavnici Beograda i Prištine uglavnom primenjuje takozvana „Gimnih formula“, što podrazumeva nepostojanje tabli sa imenima država učesnika na konferencijskom stolu, kako je učinjeno u slučaju Evropskog foruma u Alpbahu u Austriji, na kojem su u avgustu učestvovali srpski i kosovski predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači. S druge strane, delegacije parlamenata Srbije i Španije napustile su ovog meseca međunarodnu konferenciju u Beču jer organizator, parlament Austrije, nije uvažio zahtev dveju delegacija da parlamentarci iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju, koji podrazumeva da naziv Kosovo bude napisan uz fusnotu i zvezdicu.

Bledski strateški forum, koji je održan septembra 2011, bio je prvi sastanak na kojem su se kosovski i srpski zvaničnici našli na istom međunarodnom skupu. Učesnici konferencije bili su tadašnji srpski i kosovski ministar spoljnih poslova, Vuk Jeremić i Enver Hodžaj, ali do susreta predstavnika dveju delegacija nije došlo jer su predstavnici Prištine učestvovali na skupu prvog dana, a Jeremić sutradan.

I Đukanović na otvaranju

Prema najavi organizatora, glavna tema skupa u Budvi biće „Balkan i EU – petogodišnji ciklus Berlinskog procesa“, u okviru koje će se tragati za „odgovorima važnim za ekonomsku budućnost našeg regiona“. Konferenciju otvaraju predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, Sebastijan Kurc i predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Predviđeno je da LJajić, Rama i Haradinaj budu među govornicima na panelu „Ekonomska i evropska perspektiva Balkana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari