Foto: N1

Ljajić, koji je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, rekao je novinarima u beogradskom hotelu „Hajat“ da, po prošlogodišnjoj odluci Višeg suda, ne postoje uslovi za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke Haškom tribunalu. „Postoji odluka suda u Srbiji da se oni ne izručuju. Za to nema pravnog osnova, a mi moramo da poštujemo odluke nezavisnih pravosudnih organa kakve god one bile“, rekao je Ljajić novinarima.

On je dodao da država ne bi postojala ukoliko bi neko menjao odluke nadležnog suda. „Moramo da poštujemo odluku suda, bez obzira da li nama se ona sviđa ili ne sviđa. Ne možemo da se ponašamo voluntaristički ako želimo da poštujemo principe demokratije“, rekao je Ljajić.

Interpol je na zahtev Haškog tribunala raspisao crvene poternice za troje radikala optuženih za nepoštovanje suda, saopšteno je jutros iz Haga. „Interpol je 24. marta obavestio Tribunal da je izdao crvene poternice za hapšenjem Petra Jojića, Jova Ostojića i Vjerice Radete zbog slučaja koji je protiv njih pokrenut pred Tribunalom“, navodi se u saopštenju Haškog suda, piše N1.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.Nalog za njihovo hapšenje Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i Hagu izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića, Radete i Ostojića.

Haški tribunal je Srbiju već dva puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju troje radikala.
 
Viši sud u Beogradu odlučio je prošle godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.