Lo Kašo: Italija iskreno podržava reforme i evropski put Srbije 1Foto: BETAPHOTO/Kabinet potpredsednice Vlade,MGSIS/DS

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Karlom Lo Kašom o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti transporta, saopštio je njen Kabinet.

Lo Kašo je, kako se navodi, rekao da Srbija ima podršku kada su regionalno povezivanje i izgradnja infrastrukture u pitanju.

„Italija će nastaviti da pruža snažnu podršku na putu Srbije ka Evropskoj uniji, a završetak Koridora 10 od velike je važnosti u tom procesu“, rekao je Lo Kašo i čestitao Mihajlovićevoj na završetku južnog kraka Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

Dodao je da je „time još jednom poslala poruku građanima koje vrednosti i ciljeve zastupa“.

Mihajlović se, kako se navodi, složila da je Koridor 10 veoma važan za zemlju i izrazila uverenje da će saradnja sa Italijom biti još bolja, posebno u oblasti železničkog saobraćaja.

Mihajlovićeva i Lo Kašo saglasili su se da bi bilo od velikog značaja za obe zemlje potpisivanje bilateralnog sporazuma između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure Srbije i italijanskog Ministarstva infrastrukture i saobraćaja, u cilju razvoja i unapređenja saradnje u oblasti železničke infrastrukture.

Italijanski ambasador Karlo Lo Kašo danas je u razgovoru sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović izjavio da Italija iskreno podržava reforme i evropski put Srbije.

Kako je saopštila je Vlada Srbije, Jadranka Joksimović i Lo Kašo su razgovarali o nastavku evropskih integracija Srbije i saradnji dve države u tom procesu, efektima reformi koje se sprovode i situaciji u EU i regionu.

Joksimović i Lo Kašo su podvukli značaj reformi u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava – 23 i 24, jer od rezultata koji se u njima ostvare zavisi i otvaranje novih.

Ministarka je ukazala na značajan set aktivnosti u ovim oblastima.

Posebno je naglasila da je Vlada usvojila Zakon o prevenciji korupcije kao i da je finalizovan rad na medijskoj strategiji.

Srbija, ukazala je ministarka, očekuje da do kraja juna – kada se završava predsedavanje Rumunije Savetom EU, otvori neka od pet poglavlja za koja smo, u ovom trenutku, tehnički spremni.

Time bi se potvrdio kredibilitet politike proširenja koja bi, kako je ocenila Joksimović, i posle izbora za EP trebalo da ostane aktivna zajednička politika EU.

Ministarka za evropske integracije ukazala je da se Srbija zalaže za održivo rešenje za Kosovo i Metohiju.

Lo Kašo je potvrdio da će Italija nastaviti da pruža snažnu podršku evropskim integracijama Srbije – dokazanog i pouzdanog partnera EU.

Joksimović i Lo Kašo saglasni su da Srbija i Italija imaju dobre bilateralne odnose i da je Italija važan ekonomski i politički partner Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari