Lompar: Potencijalni susret pregovarača sa Trampom simbolički znak dogovora 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ukoliko se pregovarači Srbije i Kosova tokom boravka u Vašingtonu sretnu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, na ovaj ili onaj način, u hodniku, toaletu ili sobi za poslugu, meni se čini da bi to mogao biti simbolički znak da je dogovor pričvršćen, izjavio je FoNetu profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar.

On, ipak, ne veruje da će tog dana biti nešto učinjeno, ali napominje da je američkoj strani, u ovim mesecima predizborne kampanje, važno da se tako nešto nagovesti.

Ako kampanja stigne tamo do jeseni, taj ulog biva manji, ocenio je Lompar u serijalu razgovora Agreman i dodao da agendu američke politike ne interesuje mnogo ni kosovsko, ni srpsko pitanje.

Suština je da je to rusko pitanje, ukazao je on i predvideo da politički uticaj Rusije u Beogradu bio znatno smanjen, ako bi se sporazum postigao i ako Moskva na njega pristane, bez upotrebe veta.

Lompar je protumačio da zapadne i američke snage pitanje Kosova stavljaju u fokus spoljne politike Srbije.

Prema njegovom uverenju, teško da bi neka druga politika, osim one koja se vodila posle potpisivanja Briselskog sporazuma, izazvala „ovako blage i mlitave reakcije“ na nedemokratske uslove života u Srbiji i katastrofalne uslove u kojima se izbori odvijaju.

Zapadni, ili američki činioci su pragmatični, oni žmure na te činjenice, jer računaju da samo jedna ovako autoritarna vlast, koja ima nacionalni prefiks, a u biti ne sprovodi nacionalnu politiku, može da obavi posao za koji su oni najviše zainteresovani, predočio je Lompar.

On smatra da aktuelna vlast ozbiljno shvata evropske integracije kao strateški cilj zemlje i da je preuzela politiku prethodne vlasti, ali to čini drugačijim metodima, a metodi dosta govore o vlasti.

Verujem da oni zaista to žele, ali to čine na način koji je potpuno neprimeren ideji EU, ukazao je Lompar.

Ako ovako uređujete društvo, ako ono izgleda ovako autoritarno, ovako nedemokratski, sa javnim nasiljem, verbalnim, a često i fizičkim, vi ne možete govoriti da ta zemlja zadovoljava elementarne kriterijume demokratskog života, upozorio je Lompar.

Po ponašanju, kako je ocenio, oni na to ne pomišljaju, a po onome što govore, misli da na to računaju.

Lompar je istakao da je Aleksandar Vučić, izjavom na početku pandemije korona virusa o nedostatku evropske solidarnosti, govorio istinu, jer je ukazao na unutrašnju slabost EU na početku krize.

Kada je reč o strateškom okretanju Kini i Rusiji, Lompar misli da je Kina samo floskula da se na neki način stavi u senku ruska pomoć.

Kako je objasnio, ključni problem za sadašnju politiku je kosovsko pitanje, a ključ drži ruski veto u Savetu bezbednosti.

Meni se čini da u odmicanju od Rusije, treba tražiti neku vrstu alternative kojom bi moglo da se ponudi rešenje za Kosovo, kojim bi Rusiju učinili manje važnim faktorom, obrazložio je Lompar.

Evropska unija je u toj stvari bila meta opravdane kritike. Predsednik Republike ima običaj da iz svakog sadržaja preuzima šta mu odgovara, rekao je Lompar, pa mu jedan dan odgovara da je evroskeptik, a narednog dana evrofanatik.

Nijedno, ni drugo u suštini nije iskreno, iskrena je samo njegova želja da bude na vlasti, ističe Lompar.

Govoreći o poslednicama pandemije korona virusa na globalne odnose, on je ocenio da je ta kriza najviše pokazala slabosti EU.

Njegovo lično mišljenje je i da se na delu videla fundamentalna nesposobnost Nemačke da bude vodeća sila Unije.

Nemačka je demonstrirala malograđanski sebičluk, koji je hendikepira kao vođu evropskih nacija. Meni je iz ove krize glavni utisak da Nemačka nije slučajno pretprela neuspehe u 20. veku, kada je htela da bude predvodnik evropskih naroda, zaključio je Lompar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari