LSV: Bahata vlast u Zrenjaninu uništila životnu sredinu 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas vlast u Zrenjaninu da je bahata i da je životnu sredinu u tom gradu dovela u „katastrofalno stanje“.

„Našim gradom se širi nesnosan smrad zahvaljujući tome što se dozvoljava rad kafilerije ‘Prekon’ upkos sudskoj zabrani. Smatramo da bi gradjani Zrenjanina koji žive ‘život pod gas-maskama’ rado da čuju šta o tome imaju da kažu vlasnici kafilerije – Industrija ‘Matijević’ i gradski čelnici“, naveo je LSV u saopštenju.

Dodali su da je potrebno razgovarati i o drugim izazivačima „ekološke katastrofe“, kao što je kompanija „Vineks etil“, koja u selu Lukićevo godinama „nesnosnosnim smradom“ guši stanovnike, zagadjuje životnu sredinu odlaganjem fabričkog otpada na plodne oranice i u obližnji kanal, otpadne vode se iz destilerije šire izvan lagune u koju se odlažu.

„Životnu sredinu u Zrenjaninu u narednom periodu potencijalno će ugrožavati i fabrika automobilskih guma ‘Šangdong Linglong’, koja je od države dobila oko 100 hektara nekada plodnih njiva i započela građevinske radove bez izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Zrenjanin je zahvaljujući nerazmišljanju naprednjačkih čelnika o budućnosti grada i dobrobiti gradjana postao adresa za dovodjenje najprljavije industrije koju niko ne želi“, piše u saopštenju.

Dodali su da gradska vlast ništa nije učinila na suzbijanju ambrozije, zbog koje veliki broj Zrenjaninaca ima problema sa alergijama koje izaziva taj korov, a takodje su podsetili da je najveći problem za Zrenjanince činjenica da još nemaju zdravu pijaću vodu, uprkos svim obećanjima predsednice Vlade Srbije, predstavnika zrenjaninske vlasti i investitora.

LSV je pozdravio odluku Ministarstva zaštite životne sredine da u Zrenjaninu održi seminar pod nazivom „Pod lupom – inspekcija, civilno društvo i mediji u zaštiti životne sredine“, ali su resornom ministru Goranu Trivanu poslali i svoj predlog izmenjene agende seminara, kako bi njome bila obuhvaćena sva goruća ekološka pitanja u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari