LSV: Bez sporazuma o KiM nema normalizacije života 1Foto: Logo

Dva pretučena momka albanske nacionalnosti u Novom Sadu dovoljan su pokazatelj zašto je srpskom i albanskom društvu neophodan trajan mir, sapštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

„Njihovo prebijanje je jasno upozorenje svima da shvatimo da sporazum između Beograda i Prištine neće doći sam od sebe, niti će biti postignut bez spremnosti ljudi da ga prihvate i shvate da je taj sporazum samo prvi korak ka normalizaciji života, čemu moramo da težimo“, navodi se u saopštenju LSV-a.

Dodaju i da u tom dogovoru presudnu ulogu imaju građani dva društva, jer sam papir, na kojem je napisano da će se poštovati određene stvari, ne znači ništa ako i dalje nismo spremni da prihvatimo naše međusobne različitosti i da u njima ne vidimo problem, već našu zajedničku prednost.

Srbi i Albanci moraju živeti zajedno i ne postoji nikakva alternativa tome, ističe LSV.

„Već mesecima pričamo o trajnom miru, ne zato što je to politička platforma, već je to platforma života. Nijedan život ne može biti ugrožen nigde, a posebno ne sme biti doveden u pitanje zbog toga što neko govori drugim jezikom ili pripada drugom narodu od većinskog u Srbiji, kao što se sutra može ponoviti slična stvar na Kosovu“, naglašavaju socijaldemokrate Vojvodine.

Navode i da insistiraju na dogovoru dve strane, Beograda i Prištine, pošto samo to otvara perspektivu, a bez dogovora bi tenzije u međusobnim odnosima postale trajni model ponašanja, a ne verujemo ni da je Srbima, a ni Albancima, više do sukoba i uludo izgubljenih života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari