LSV: Boško Obradović želi srednjevekovni mrak u Srbiji 1Foto:LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da poslednji istupi lidera Dveri Boška Obradovića protiv usvajanja zakona o rodnoj ravnopravnosti i o zabrani diskriminacije „jasno pokazuju da Obradović želi Srbiju u kojoj vlada mrak srednjeg veka”.

„Srbija je po Ustavu sekularna država, te je Obradovićevo pozivanje na hrišćanske vrednosti čista prevara. Njegova teza o ‘antiporodičnom’ karakteru zakona je krajnje neutemeljena, s obzirom da se nijedan od ovih zakona ne odnosi na porodično pravo. Samim tim, Obradović svesno pokušava da dovede javnost u zabludu“, naveo je portparol LSV Aleksandar Marton.

Ocenio je da je „najveća“ opasnost za Srbiju „ideja antimodernizma i nazadnjaštva koju propagiraju ekstremni politički krugovi u društvu“.

„Obradovićeva vizija Srbije je srednjovekovno blato u kojem se guši sve što želi da modernizuje Srbiju i približi je razvijenom i demokratskom svetu. Brana politici mraka mora biti jasan odgovor cele javnosti. Niko ne sme da ćuti na pojave desničarskog ekstremizma“, kazao je Marton.

Dodao je da je Srbiji mesto među „demokratskim i slobodnim državama u kojima ne vladaju pravila inkvizicije i lova na veštice“.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je ranije danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i ne potpiše, kako je ocenio, antiustavne zakone o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije.

„S obzirom da je (Vučić) nedavno izjavio da neće potpisati zakon o istopolnim zajednicama, upozoravamo predsednika da su ova dva zakona još veće kršenje Ustava od pomenute legalizacije homoseksualnih brakova pod drugim imenom“, ocenio je Obradović u pisanoj izjavi.

Najavio je da će pokret Dveri, ukoliko „antiustavan“ zakon ne bude povučen iz dalje procedure, uputiti Ustavnom sudu Srbije zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti tog akta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari