LSV: Demografska katastrofa 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) tražila je danas od Vlade Srbije da prestane sa praznim pričama o ravnomernom regionalnom razvoju i pokrene suštinske promene centralizovanog sistema zemlje, navodi se u saopštenju.

Izjava Milana Krkobabića, ministra zaduženog za ragionalni razvoj, da će se založiti za veća izdvajanja za ruralna i rubna područja, samo je još jedna prazna ideja, koja nije podržana konkretnim rešenjima, navodi se u pisanoj izjavi člana Izvršnog odbora LSV Zdenka Kolara.

Prema njegovim rečima, svi demografski podaci govore o drastičnom padu broja stanovnika pograničnih područja u Srbiji i Vojvodini.

Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je da je broj stanovnika u srednjem Banatu u periodu od 2011. do 2016. godine opao za 9.000.

„Za polovinu popisnog perioda, procenjuje se da je srednji Banat izgubio celu jednu malu opštinu. Još je gore stanje u pograničnim opštinama južnog Banata. Procene govore da je ovaj deo Vojvodine za 30 godina izgubio jednu trećinu stanovnika“,naveo je Kolar.

Kako je naveo, demografska katastrofa je posledica neravnomernog regionalnog razvoja i snažne beogradizacije.

Poslednji podaci o prosečnim platama zaposlenih jasno ukazuju na ograman jaz između Beograda i opština u rubnim delovima Srbije i Vojvodine.

„Dok je prosečna plata zaposlenih za mesec jul u opštini Vračar iznosila 77.749 dinara, dotle je iznos primanja zaposlenih u Odžacima 40.549 dinara, Beloj Crkvi 39.607 dinara, Baču 37.972 dinara, Dimitrovgradu 37.693 dinara, a Svrljigu 32.101 dinara. Odnos prve i poslednje opštine po zaradama je 2,5 : 1“, istaknuto je u saopštenju.

On je rekao da su ovi podaci tužna slika realnog stanja u Srbiji.

Dok se u Beogradu sprovode megalomanski projekti, ostatak zemlje se prazni i polako nestaje.Bez istinske decentralizacije, nemoguće je govoriti o ravnomernom regionalnom razvoju. Bez modernog Ustava i pratećih zakona nema ni reči o razvoju malih opština, ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari