LSV: Drveće u Vojvodini meta stručnjaka 1Foto: Logo

Drveće u Vojvodini je opet meta stručnjaka, upozorava LSV i kaže da je ovog puta preduzeće „Vojvodinaput – Bačkaput“ započelo seču drveća sa obe strane puta Feketić – Vrbas.

Procene su da će uništavanje ovog vetrozaštitnog pojasa naneti štetu poljoprivrednicima zbog eolske erozije zemljišta, a saobraćajnicu izložiti opasnosti od smetova, što je javnost u zemlji imala prilike da vidi tokom velikih snežnih nepogoda u ovoj oblasti pre nekoliko godina, putem prenosa na svim nacionalnim TV kanalima.
Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se organi vlasti i upravljanja šumskim dobrima koordinišu kako bi bar neko drvo opstalo u Vojvodini.
Autonomna Pokrajina Vojvodina, sa ispod sedam odsto površine pod šumama, predstavlja područje sa najnižim stepenom šumovitosti u Srbiji i Evropi.
U 14 opština Vojvodine stepen šumovitosti je ispod jedan odsto.
Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se napravi nacionalni i pokrajinski plan pošumljavanja i održavanja šumskog bogatstva kako se ne bi dešavalo da se neplanski posadi i posle prinudno seče drveće koje nam je neophodno.
Takođe, ako se već ustanovi da neko drveće, po proceni stručnih službi, ugrožava bezbednost saobraćaja, onda pre sečenja prvo treba posaditi drugo, koje će ga zameniti, na lokaciji koju stručnjaci odrede.
Видео/ла Radmila у 10:53

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari