LSV: Nije kasno za lustraciju 1

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da nije čudno da su se devedesete godine ponovile, što su na političkoj sceni „Šešelj, Dačić, Vučić, Nikolić, Vulin“, dodajući da nije kasno za lustraciju u Srbiji i usvajanje novog zakona.

Prošlo je četrnaest godina od kako je usvojen, a četiri od kako je Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji – zastareo, bez da je ikada zaživeo, podseća Kostreš u pisanoj izjavi.

Kao što ni oktobra 2000. godine nije bilo sluha da se da se zabrane Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Jugoslovenska udružena levica i Stranka srpskog jedinstva, a njihova rukovodstva lustriraju, navodi on, razumevanje i podrška su izostali i za apele LSV da se Zakon sprovodi, a zatim i ne dozvoli da zastari.

Nije čudno ni što mladi odlaze, što duže od decenije imamo loš Ustav, ni što se zemlja centralizuje i guši sve sem Beograda, a naročito autonomija Vojvodine.

Nisu čudne rehabilitacije dokazaniih fašista i saradnika okupatora, što neonacisti dižu glavu, a huligani zaklonjeni iza navijačkih šalova divljaju i diluju, upozorio je Kostreš.

Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu i medijima, predočio je on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari