LSV: Srbija zapostavljena zbog Beograda 1Foto: Logo

Kako se navodi u saopštenju LSV koje je potpisala predsednica Stručnog saveta za zaštitu životne sredine Nataša Lalić, najbolji primer za to nerešavanje pitanja fabrike vode u Zrenjaninu.

„Umesto rešenja, iz Beograda dolaze samo obećanja. U davanju obećanja posebno se istakla predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Da su njena obećanja bila istinita, građani Zrenjanina odavno bi pili ispravnu vodu“, rekla je Lalić. Sa druge strane, ocenila je, problemi Beograda se veoma brzo rešavaju. „Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će posle 20. januara u Vladi Srbije biti potpisan sporazum o projektovanju, finansiranju i izgradnji prve faze fabrike za preradu otpadnih voda u glavnom gradu.

Vrednost investicije je 271,7 miliona evra“, ističe Lalić. Iz LSV poručuju da nemaju ništa protiv rešavanja ovog problema, ali su se zapitali i zar problem vodosnabdevanja u Vojvodini nije bitan. Zar Ustav Srbije ne garantuje jednakost svih građana Srbije, pitaju se. „Nažalost, očito je da za vlasti u Srbiji slovo Ustava slabo vredi. Iz dana u dana se nastavlja zapostavljanje Vojvodine, ali i drugih krajeva zemlje. Beograd je gradilište u kojem iz dana u dan niče nešto novo. Potpisuju se ugovori, započinju investicije, grade ogromne zgrade. Beograd postaje država u državi“, navodi se u saopštenju LSV.