LSV Zrenjanin pisao Vladi zbog kršenja Poslovnika o radu lokalne skupštine 1Foto: Logo

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) iz Zrenjanina, uputio je danas pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću u kojem navodi da se u Skupštini grada Zrenjanina dešava „flagrantno kršenje Poslovnika o radu“.

LSV Zrenjanin je u pismu naveo da predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović krši poslovnik o radu te institucije, da zakazuje sednice 24 sata pre održavanja, te da zbog toga odbornici ne mogu da se pripreme za rad.

„Predstavnici zrenjaninske vlasti i ovaj put su, kao po običaju, zakazali sednicu 24 časa pre njenog održavanja. Na ovaj način, predstavnici građana su sprečeni da se pripreme za sednicu i ravnopravno učestvuju u procesu donošenja odluka. Sve ovo još strašnijim čini činjenica da se na sednici odlučivalo o rebalansu budžeta i najvažnijem problemu Zrenjaninaca, odnosno o obezbeđivanju zdrave pijaće vode“, upozorili su iz LSV-a.

Podsetili su na član 114 i 115 Poslovnika o radu Skupštine u kojem stoji da „odbornik ima pravo podnošenja amandmana na predloge opštih akata, te da on mora biti podnet najkasnije 48 časova pre početka sednice“.

„Kršenje parlamentarnih principa i unižavanje doma predstavnika građana postala je učestala praksa zrenjaninske vlasti koja vodi do potpunog odsustva dijaloga i zanemarivanja interesa građana“, navodi se u pismu.

LSV je pozvao premijerku Brnabić da reaguje na „neodgovorno i bahato ponašanje zrenjaninske vlasti“.

„Pozivamo vas i da odbranite zakonitost, parlamentarne procedure i demokratske principe i pokažete da vam je stalo da Zrenjaninci imaju jednaka prava kao svi ostali građani“, navodi se u pismu.

LSV u Zrenjaninu je u više navrata, ali i u drugim opštinama, obaveštavala javnost da su sednice u Zrenjaninu zakazane na „nelegitiman i nelegalan način“, te da odbornici nemaju vremena da se pripremaju za raspravu zbog kratkih rokova prispeća materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari