Luka Petrović: Trebinje ćemo reintegrisati u RS 1

Kada postanem gradonačelnik Trebinja, osnovni prioriteti će biti zapošljavanje, porodica i vraćanje ugleda Trebinju.

U platformi koju smo ponudili moj tim i ja, i koja nije proizvod praznog politikanstva, već dokument na kojem je dugo radio tim stručnih ljudi, jasno je definisano kako ćemo donijeti poboljšanje u tim sferama. Rezimiraću sve u nekoliko riječi: timski rad, dijalog, ozbiljnost, sloga, dostojanstvo i, najvažnije od svega, rad. Dakle, sve potpuno suprotno od onog što već četiri godine vidimo od aktuelne vlasti, kaže za Danas Luka Petrović, kandidat za gradonačelnika Trebinja i generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ističući svoje prioritete na mestu gradonačelnika za koje se bori u trci na lokalnim izborima 2. oktobra.

Najavili ste da će vam jedan od osnovnih zadataka biti zapošljavanje i subvencionisanje stambenog zbrinjavanja mladih, kako bi svi ostali u ovom gradu, a Trebinje postalo lider u Hercegovini i regionu. Na koji način to planirate da uradite i ima li dovoljno novca za to?

– Prije svega, Trebinje ćemo reintegrisati u Republiku Srpsku, jer je u ove četiri godine izgubilo svaki kontakt sa institucijama Srpske. Osionim i bahatim ponašanjem, uvredama na račun najviših zvaničnika i institucija i otvorenim priklanjanjem Sarajevu, sadašnji gradonačelnik je srozao ugled Trebinja. Mi planiramo sve pokidane veze sa Banjalukom i Beogradom obnoviti i njegovati, kako bismo uz pomoć naših dokazanih prijatelja donijeli investicije za nova zapošljavanja u naš grad. Dakle, imamo poznanstva i nećemo se libiti da ih iskoristimo za dobrobit Trebinja.

Zašto Trebinje već nije lider u Hercegovini? Ko je krivac za to?

– Apsolutni krivac za loš položaj i negativnu sliku o Trebinju u ostatku Republike Srpske i okruženju je sadašnja vlast. Ponajviše je za to kriv odlazeći gradonačelnik Slavko Vučurević. Od gomile obećanja koju smo čuli u njegovoj predizbornoj kampanji prije četiri godine, dobili smo samo trošenje narodnog novca na netransparentan način, rast gradonačelnikovog ličnog voznog parka, otvaranje prodavnica velikih stranih trgovačkih lanaca. Od toga trebinjska privreda ima situaciju u kojoj se guše mali trgovci koji su prinuđeni da zatvaraju svoje radnje, proizvodi domaćih proizvođača se ne prodaju, a naš novac odlazi u Hrvatsku i Sarajevo. Ubijeđeni smo da će Trebinjci pokazati karakterističnu hercegovačku mudrost i glasovima kazniti aktuelnu vlast za sva nedjela.

Glavna tema u RS je održavanje referenduma o datumu Dana RS. S obzirom na protivljenje međunarodnih faktora tom referendumu, da li je to ispravna odluka koja neće destabilizovati region?

– Ako neki politički faktori u regionu i Međunarodnoj zajednici misle da mogu da zabrane demokratsko pravo građana da se izjasne o pitanjima koja se direktno tiču njih i njihovih osjećanja, onda će se destabilizovati. Moj stav i stav stranke iz koje dolazim je da svaki čovjek, pa samim tim i građani Republike Srpske, imaju ljudsko, a kao što sam rekao, i demokratsko pravo da se izjasne o tome koji će praznik da slave, koji su političari da ih vode i, na kraju krajeva, u kakvoj će državi da žive. Ukoliko neko smatra da ovakvo razmišljanje može destabilizovati region, molim ih da mi objasne koji je to način na koji treba da gradimo suživot, a koji neće destabilizovati region. Zabranjivanje, ukidanje, i obespravljivanje to sigurno nisu, a neka oni odgovore šta jeste.

Kako ste shvatili stav Beograda – kao podršku ili „ne“ najavljenom referendumu?

– Referendum je odluka Narodne skupštine Republike Srpske, a kao što svi znamo, u Skupštini sjede narodni poslanici koje je narod i birao. Dakle, referendum je direktna volja naroda RS, a vlasti nije potrebno ničiji stav ili odobravanje kako bi provodila svoje odluke i, samim tim, volju građana koji su ih izabrali. Dakle, Srbija, kao i bilo koja druga država na svijetu ima pravo na stav. Razlika je samo u tome što vlasti u Srbiji ne žele, a to su jasno i rekli, da utiču na ili mijenjaju unutrašnja pitanja bilo koje zemlje, a samim tim i BiH.

Da li je teško baviti se lokalnim pitanjima u kampanji s obzirom na to da je fokus na predstojećem referendumu?

– Jedna od polaznih tačaka naše platforme jeste jedinstvo, sloga. Ne smatram da će referendum o Danu Republike ugroziti lokalne izbore na bilo koji način, već upravo suprotno: to će biti pravi ispit demokratije za naše građane i pravi pokazatelj jedinstva, sabornosti i volje naroda. Trenutna vlast je uspjela da za četiri godine vladavine napravi grad bez perspektive, potpuno izolovan od ostatka Srpske i koji je u potpunosti stavljen u funkciju odlazećeg gradonačelnika i tajkuna bliskih njemu. Upravo slogom koju ćemo pokazati na referendumu, pružićemo svijetao primjer budućnosti Trebinja i svih lokalnih zajednica, kao i cijele RS. Upravo to želim da postignemo i u Trebinju – da ujedinimo zavađene građane, da iskorijenimo strah koji se ustoličio sa ovom vlašću i da u jedinstvu i zajedničkim interesima udruženi gradimo budućnost koja će nam donijeti pravednije, naprednije i snažno Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari