Vučić: Poseta Lukašenka unaprediće ekonomske odnose, politički su već odlični 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, da je uveren da će današnja poseta biti značajan podsticaj za razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa dve zemlje jer su politički odnosi već veoma dobri.

„Nikada se nije dogodilo, od kada je Lukašenko predsednik Belorusije a to je od 1994. godine, da ta zemlja glasa protiv Srbije. Nikada se to nije dogodilo. Prošli smo kroz užasno težak period a Belorusija je uvek bila uz nas. Na svakom mestu u svetu“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je Lukašenku poručio da, iako Srbija nije velika zemlja, Belorusija uvek može računati na njenu podršku, isto kao što je Srbija uvek znala da po pitanju Kosova i ostalim važnim stvarima može uvek da se osloni na podršku Minska.

„Hvala za iskreno prijateljstvo koje pokazujete prema Srbiji. A ja poručujem beloruskom narodu da u Srbiji ima iskrenog prijatelja. I kada god budemo mogli da učinimo bilo šta za vas u međunarodnim institucijama i forumima – na našu pomoć ćete uvek moći da računate“, rekao je on.

Vučić je rekao da je imao dobre razgovore sa Lukašenkom i predstavnicima te zemlje, u kojima su takođe učestvovali i predstavnici gotovo cele Vlade Srbije.

Bilo je reči o unapređenju saradnje u svim društvenim sferama, o vojno-tehničkoj saradnji ali i tome kako da se dostigne nivo robne razmene od 500 miliona evra.

„Razgovarali smo o tome da razvijamo zajednička preduzeća da bi plasirali robu na treća tržišta, o saradnji u oblasti agrobiznisa, o zajedničkom učešću u modernizaciji saobraćaja“, rekao je on.

Predsednik Srbije je dodao da mu je čast što je ugostio velikog prijatelja Srbije koji je bio jedini svetski lider koji je došao u Beograd 1999. godine da podrži Srbiju za vreme NATO bombardovanja.

„U politici ne traje ništa kraće od zahvalnosti. Ali mi smo dokaz, i jedni i drugi, da to ne mora da bude tako. Mi smo vam zahvalni i ta zahvalnost i poštovanje srpskog naroda ostaće zauvek, zato što ste želeli, hteli i smeli da pokažete podršku Srbiji u najtežem trenutku“, rekao je on.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izrazio je danas zadovoljstvo što je posle 20 godina ponovo došao u posetu Beogradu.  Lukašenko je zahvalio na pozivu da poseti Srbiju podsećajući da je poseta 1999, tokom bombardovanja, bila „poseta braći i prijateljima“.

„Mi smo vaši ljudi i vi ste naši. Mnogi su pokušali da nas posvađaju, ali smo realizovali naše planove. Posle 20 godina sastajemo se ponovo, današnje vreme je komplikovano“, naveo je Lukašenko i dodao da je „Srbija predivna zemlja, kakve nema ni na Balkanu, ni u Evropi ni na svetu“.

Vučić je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo zbog Lukašenkove posete i dodao da njegova poseta tokom bombardovanja „nikada neće biti zaboravljena“.

„Srpski narod voli beloruski narod i poštujemo sve što ste uradili od vaše divne zemlje i želimo da sačuvamo naše dobre odnose. Naši politički odnosi su iskreni, otvoreni“, rekao je Vučić.

Ukazao je da trgovinska razmena raste i da „mnogo toga može da se uradi da ona dostigne 500 miliona dolara na godišnjem nivou“.

„Uveren sam da vaš odnos prema Srbiji bar donekle možemo da pratimo i da uvek pokažemo koliko cenimo vašu zemlju i koliko cenimo vaš rad i vašu energiju“, rekao je predsednik Srbije na početku sastanka sa beloruskim kolegom u Palati Srbija.

Nakon sastanka dvojice predsednika, biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Belorusije, a potom će biti razmenjena potpisana bilateralna dokumenta.

Lukašenko i Vučić će se posle toga obratiti novinarima.

Oni će kasnije danas učestvovati na poslovnom forumu Srbija – Belorusija na kom će govoriti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsedavajući Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovič i ministar antimonopolskog regulisanja i trgovine Belorusije Vladimir Кoltovič.

Lukašenko će tokom posete razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i obratiti se poslanicima Skupštine Srbije.

Belorusija i Srbija razmenile više potpisanih sporazuma o saradnji

Belorusija i Srbija razmenile su danas u Beogradu potpisane sporazume o saradnji u više oblasti.

Dve strane razmenile su potpisane sporazume o saradnji u oblasti pravosuđa, nauke, obrazovanja, inovacija, kao i dokumenta o saradnji pošta i banaka.

Potpisane sporazume razmenili su resorni ministri i zvaničnici dve zemlje u prisustsvu predsednika Aleksadra Lukašenka i Aleksandra Vučića.

Lukašenko: Nemogući slobodniji izbori od beloruskih

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas u Beogradu da je nemoguće održati slobodnije i demokratskije izbore nego što su to bili nedavni parlamentarni izbori u njegovoj zemlji, a na kojima opozicija nije osvojila nijedan mandat.

„Ne mogu se bolje organizovati izbori. Mnogo smo se trudili da zadovoljimo i svoje sponzore i navijače na istoku i EU. Jedni su bili oduševljeni razultatima, a drugi su rekli da je to što opozicija nije ušla nesreća, da je to loše. Da to znači da se radi o diktaturi i da nema slobode“, rekao je Lukašenko u obraćanju srpskom parlamentu.

On je navode o nedemokratičnosti izbora odbacio kao „glupost, jer tada nije ni bio u zemlji“.

„Želeo sam da u parlamentu bude tri ili pet predstavnika opozicije, ali kako da ih dovedem ako su dobili samo dva ili tri odsto? Kako da ih demokratki dovedem u parlament? Nisam mogao da ih povedem za ruku“, rekao je beloruski predsednik.

Kako je naveo, on sam je na čelo države došao iz redova opozicije, iako „konstruktivne“.

„Nisam šetao ulicama, ništa nisam rušio. Bio sam za stvaranje nečega“, rekao je Lukašenko.

On je naveo da je „nesreća što opozicija radi samo na dan izbora, ili par nedelja pred izbore“ i upitao „kakav narod bi izabrao takvu opoziciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari