Lutovac: Pričom o izborima gura se u drugi plan kriminal vlasti 1Foto: EPA-EFE/Andrej Čukić (arhiva)

Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u decembru ove godine ne bi bilo iznenađenje ali važnije od termina održavanja glasanja je da uslovi u kojima se ono održava budu pošteni, kažu predstavnici partija koje smo pitali šta misle o mogućnosti da se za novi saziv Skupštine Srbije glasa krajem ove godine, o čemu se, kako je Danas pisao, šuška među naprednjacima.

Zdravko Ponoš, potpredsednik Narodne stranke, za Danas podseća da je razdvajanje izbora jedan od zahteva opozicije koja je bojkotovala prošlogodišnje izbore jer je to preduslov regularnosti izbornih uslova.

– Druga dva su medijska ravnopravnost učesnika u izbornom procesu i slobodan predizborni izborni proces. S obzirom da bi predsednički izbori trebalo da se održe u aprilu 2022, to znači da bi parlamentarni i lokalnih morali da se održe najkasnije 60 dana pre predsedničkih. Decembar dolazi u obzir ako se ispune druga dva seta zahteva, a koji se odnose na medijsku ravnopravnost i izborne standarde. Normalno stanje bi trebalo da traje bar šest meseci pre izbora, a to znači da bi pregovori vlasti i opozicije morali uspešno da se okončaju pre maja – objašnjava Ponoš.

On upozorava da čak i ako se pregovori uspešno okončaju, opozicija ne sme da spušta gard.

– Imamo posla sa režimom koji duže drži dah nego reč. Ponovni bojkot ostaje najkredibilnija pretnja u rukama opozicije za slučaj da režimom pokušaja da izigra dogovoreno. Ali pre toga to treba da se dogovori, a opozicija ne sme da pristane na bilo šta što bi ličilo na ono što smo već jednom odbili – navodi Ponoš.

I potpredsednik Dveri Ivan Kostić insistira na fer i poštenim izbornim uslovima, kao i na tome da se kroz dijalog sa vlašću obezbede garancije da se dogovorene stvari ispoštuju.

– U ovakvom stepenu nedemokratije, korupcije i povezanosti kriminala i najviših organa vlasti, vlastodršci mogu i ranije da raspišu izbore, jer su svakim danom sve ogoljenije njihove protivzakonite radnje – kaže Kostić.

A predsednik Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije Žika Gojković je predosećao da bi izbori mogli biti krajem godine.

– Ali videćemo još… Jer kod nas se stvari često dešavaju u poslednji momenat. Mislim da do decembra ima sasvim dovoljno vremena da poboljšamo uslove predizborne kampanje. U pitanju je samo jedan momenat, a to je želja. POKS će biti spreman da izađe na izbore kada god budu bili raspisani. I ne samo to, spremni smo i da napravimo odličan rezultat, i to ćemo svima pokazati, bez obzira bili izbori u decembru ili u nekom drugom terminu – najavljuje Gojković, čija organizacija odnedavno blisko sarađuje sa DSS.

Za predsednika DS Zorana Lutovca termin održavanja izbora nije na dnevnom redu, a doći će kada se obezbede pravi izbori na kojima su građani informisani i slobodno, bez pritisaka, tajno izražavaju svoju političku volju. I kada se, kako kaže, spreči zloupotreba javnih resursa u partijske svrhe a političkim akterima obezbedi da budu srazmerno predstavljeni.

–  „Izbori“ koji su održani prošle godine i godinama unazad, od kako su naprednjaci na vlasti – nisu pravi izbori. Oni se samo tako nazivaju. Takvi „izbori“ služe samo da se pribavi formalno pokriće za pravno, političko, fizičko i verbalno nasilje koje sprovodi ova vlast. Takvi izbori su stub kleptokratije u kojoj živimo. Spekulisanje o tome kada bi se takvi izbori održali ne služe ničemu drugom, do potiskivanju u drugi plan važnih političkih i društvenih tema. Ovoga puta važno je prekriti ili kanalisati tokove informacija o povezanosti državnog vrha i organizovanog kriminala – navodi Lutovac.

A generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov smatra da ni predsednik države Aleksandar Vučić ne zna kada će izbore raspisati.

– Vučić od 2012. vlada stalnim podizanjem tenzija, izazivanjem kriza i raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora. Verujem da ni on ne zna da li će da ih raspiše ove ili sledeće godine, ili će se ipak opredeliti da se održe u redovnom terminu 2024. Za učešće opozicije na izborima ključno je da međustranački dijalog pod pokroviteljstvom EU otpočne što pre, kako bismo imali dovoljno vremena da eventualne dogovore u pogledu poštenih i fer izbornih uslova i implementiramo. U tom slučaju, kada bismo umesto prošlogodnišnjih najneslobodnijih izbora od dolaska SNS na vlast imali fer izbornu trku, pitanje datuma bilo bi suštinski irelevantno – smatra Samofalov. On se nada da će opozicija pokazati razum i zajedništvo, i jedinstveno nastupiti u dijalogu o izbornim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari