Lutovac: Savez za Srbiju je nužnost, a ne nečija dobra volja 1Zoran Lutovac Foto: Medija centar

Savez za Srbiju je nužan politički projekat koji su od nas tražili građani, kao alternativu aktuelnom režimu Aleksandra Vučića i za to nam je potrebna i desničarska opcija na političkoj sceni, izjavio je za Radio Slobodna Evropa predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac.

„Ostavili smo razlike po strani i saglasili se oko najmanjeg zajedničkog sadržaoca. Van toga, niko ne može da iskače“, poručio je Lutovac u Intervjuu nedelje.

„Moramo da shvatimo u kom trenutku i u kojim okolnostima se nalazimo. Savez je nužnost, a ne nečija dobra volja“, ocenio je Lutovac.

Dveri su te koje nisu pod direktnom ili indirektnom kontrolom postojećeg režima, naglasio je on, tako da je to prosto iznuđeno i rešenje koje se nametalo samo po sebi ako želimo dovoljno respektabilnu snagu koja bi se suprotstavila vladajućem režimu i predstavila se građanima kao alternativa.

Lutovac je rekao da će prelazna vlada biti tu da obezbedi uslove za programski cilj koji će kasnije ostvarivati ona politička grupacija koja dobije podršku za to na slobodnim izborima.

Lutovac je rekao i da nijedna od 30 tačaka saveza za Srbiju ne dovodi u pitanje evropske integracije:

„Nijedna od tačaka ne dovodi u pitanje programsku orijentaciju DS, niti evropske integracije. Naprotiv. Ako ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali bićemo znatno bliže EU nego što smo to danas“.

Kada normalizujemo Srbiju, građani će biti ti koji će odlučiti da li idemo u EU ili ne, rekao je Lutovac, ubeđen sam i tvrdim da će, kada ostvarimo te ciljeve, građani biti mnogo više raspoloženi nego što su danas da ipak idemo u EU.

„Ovo je savez za, a ne protiv. Ovo je savez za Srbiju i pitanje odnosa prema Kosovu je jasno definisano – dijalog sa kosovskim Albancima, uvažavanje našeg Ustava, uvažavanje međunarodnog prava i ne stolici u Ujedinjenim nacijama“, rekao je Lutovac.

„Mislim da je mnogo važnije da uspostavimo normalnu komunikaciju između Beograda i Prištine. Normalan život. A pitanje statusa je pitanje koje se rešava temeljnije, i koje se rešava u demokratskoj državi gde će parlament o tome da raspravlja“, ocenio je Lutovac.

Lutovac je rekao da savez ima osnivače koji u Predsedništvu donose odluke konsenzusom i ravnopravni smo.

„Nijedna odluka se ne može doneti protiv volje bilo koje članice. Ko će biti stožer će pokazati rad na terenu. Oni koji okupljaju, koji imaju dobre ljude i koji su u stanju da animiraju građane i dobiju podršku i poverenje će biti stožer“, naglasio je on.

„Suština je da pokažemo da uvažavamo jedni druge, da uvažavamo građane i da smo spremni da neke naše posebne interese ostavimo po strani zbog opšteg interesa“, zaključio je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari