Macura (SMS): Prelog Zakona o nestalim bebama loš, sam sebe proglašava ništavnim 1Tatjana Macura Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Šefica poslaničke grupe Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjana Macura izjavila je danas da je u skupštinsku proceduru poslat Predlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, bez javne rasprave i sa spornim članovima.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da je reč o Predlogu zakona koji je nastao na osnovu spornog Nacrta zakona iz 2016. godine koji je nakon reakcije javnosti i civilnog sektora povučen.

Macura je ocenila da se sa donošenjem tog zakona žuri zbog sednice Saveta Evrope koja je zakazana za decembar.

Ona je istakla da je najveći problem sa Predlogom zakona u stavu 3, člana 21 koji glasi da: „Ako ne mogu da se utvrde činjenice koje objašnjavaju šta se sa nestalim novorođenim detetom dogodilo, sud rešenjem konstatuje da ne može da se utvrdi status nestalog novorođenog deteta“.

„Taj stav zakona proglašava ovaj zakon ništavnim. Fokus roditelja i udruženja za pronalaženje nestale dece je da istraga završi do kraja o nestaloj deci, šta je sa njima – da li su nestala, živa ili ne“, izjavila je ona.

Macura je ocenila da se usvajanjem takvog predloga zakona neće rešiti problem.

„Stranka moderne Srbije će uložiti sve napore da se sporni stav izbriše. Sa takvim zakonom roditelji neće moći da postupaju u skladu sa svojim sumnjama“, kazala je Macura.

Ona je najavila da će pozvati poslanike i vlasti i opozicije, „kako bi se pružila podrška ljudima koji se bore za istinu o svojoj deci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari