Sergej Trifunović Foto: FoNet/TV FoNet

„Govoreći o odlasku mladih iz Srbije, osvrnuli ste se i na organizovano doseljavanje migranata, i među njih ste svrstali Mađare koji duže od 1.000 godina žive na ovim prostorima“, navelo je Predsedništvo Mađarskog pokreta u saopštenju.

Mađarski pokret ukazao je da je Trifunović u obraćanju građanima medju kojima je bilo i brojnih pripadnika mađarske zajednice, članova i simpatizera tog pokreta i drugih opozicionih političkih organizacija, izneo „jednu tešku uvredu i da to nije prvi put da se u njegovim izjavama pojavljuje „neumerenost“.

„Mađarski pokret, kao dosadašnji partner PSG ograđuje se od ovakve političke retorike. Sa iskrenom nadom da se ovaj put radi o omašci, očekujemo od vas javno objašnjenje i javno izvinjenje“, piše u saopštenju.

Dodali su da je činjenica je da se pripadnici mađarske zajednice, kao i svi gradjani Srbije, iz dana u dan suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom i kontinuiranim pritiscima režima, čiji je deo „na najveću žalost većine Mađara“ postao i Savez vojvodjanskih Mađara.

„Zbog učešća Ištvana Pastora u ovoj antidemokratskoj koaliciji je odlazak iz zemlje pripadnika mladjih, ali i starijih generacija – što za posledicu ima raspad njihovih porodica – postala naša tužna svakodnevnica“, ocenilo je Predsedništvo Mađarskog pokreta.

Dodali su da je jedini mogući cilj Madjarskog pokreta što brža i sveobuhvatna normalizacija stanja u državi.

„Na tom putu od naših partnera iz opozicije očekujemo podršku i poštovanje. Podršku pripadnicima madjarske zajednice, ali i poštovanje principa demokratskog diskursa“, navodi se u saopštenju.

Povezani tekstovi