Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Predsednici parlamenata razgovaraće o jačanju parlamentarne saradnje kao prilike za razvoj regiona i u tom okviru o saradnji u oblasti infrastrukture, energetske transformacije i energetske sigurnosti, transportnoj politici i održivom razvoju, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Tema konferencije biće i rastuća uloga parlamentarne diplomatije u savremenim međunarodnim odnosima, uloga parlamenata u sprovođenju ciljeva održivog razvoja, projekti regionalne saradnje, oblikovanje migracione politike u Evropi: u potrazi za modelom evropske migracione politike, kao i 30 godina od prevazilaženja podela u Evropi.

Osim Maje Gojković, samitu će prisustvovati predsednici parlamenata Poljske, Mađarske, Češke, Litvanije, Slovenije, Albanije, Makedonije i Malte, kao i potpredsednici i zamenici predsednika parlamenata Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Bugarske, Gruzije, BiH.

Na samitu će biti prisutne i delegacije parlamenata Grčke, Kazahstana, Slovačke, Ukrajine i Hrvatske.

Maja Gojković će prisustvovati i svečanoj sednici Parlamenta Poljske, povodom obeležavanja 550. godišnjice poljskog parlamentarizma, navodi se u saopštenju.