Manter ima dobre veze i sa Beogradom i sa Prištinom 1Foto: Aleksandar Andjic

Bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter ima dobre veze sa srpskim vlastima, ali i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pa ne čudi što je uključen u pokušaje pronalaženja rešenja za problem Kosova, kažu za Danas nezvanično diplomate.

Oni su za Danas prokomentarisali nove izjave tog američkog diplomate, čiji je Institut Istok-Zapad u petak iza zatvorenih vrata organizovao konferenciju „Balkanski dijalozi“, zajedno sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost.

Na tom skupu u Beogradu, pored Mantera, učestvovalo je oko 45 sagovornika, uključujući nemačkog diplomatu Volfganga Išingera, i stalnog saradnika bečkog Instituta za društvene nauke Ivana Krasteva, te američkog diplomate Frenka Viznera…

Prema tvrdnjama diplomata, Manter je deo prethodne američke administracije, ali je uspostavio kontakte i sa pojedinim predstavnicima aktuelnog saziva Stejt departmenta, tako da je on „neka vrsta neformalnog posrednika između Beograda i Prištine“.

Naš list je, podsetimo, još pre godinu dana objavio da u pregovorima koji se „vode iza kulisa“ o Kosovu, a koji „nisu po volji EU i njenoj najuticajnijoj članici Nemačkoj“ učestvuje i Kameron Manter, što on nikada nije demantovao. U međuvremenu, stiče se utisak da su i EU i SAD približile stavove što se tiče „rasplitanja kosovskog čvora“, budući da se zvanični Brisel ne protivi razgraničenju kao mogućem rešenju za taj problem.

Prema tvrdnjama diplomata, „najoptimističniji scenario“ i Amerike i EU glasi da bi Beograd i Priština mogli da postignu sporazum do kraja godine, pod uslovom da se briselski pregovori nastave, što je pod znakom pitanja, imajući u vidu nespremnost kosovske vlade da ukine takse na robu iz Srbije. U tom kontekstu, spekuliše se da se „više žuri“ Briselu nego Vašingtonu da reši pitanje Kosova, jer u novembru ističe mandat aktuelnim institucijama EU.

Prema nedavnim saznanjima Danasa, SAD se ne protive podeli Kosova kao mogućem ishodu dijaloga, ali nisu za to da ceo sever Kosova pripadne Srbiji.

Manter je gostujući prekjuče na TV N1 da je optimista u vezi sa pregovorima o Kosovu.

– Ja sam optimista, jer mislim da su Evropljani angažovani, posvećeni dijalogu… Nadam se da se dijalog neće baviti pitanjem ko je kriv, već kako da pronađemo zajednički teren… Treba biti skroman i pomalo velikodušan, ocenio je on.

Nemački poslanici: Nema promene granica

Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bauer izjavio je juče u Prištini da se nemački parlament suprotstavlja ideji promene granica ili razmene teritorija, prenela je agencija Beta. I poslanik Kristijan Šmit je rekao da svako ko misli da se takva ideja može ostvariti greši „jer bi razmena teritorija stvorila još veće probleme u regionu“.

Potrebna podrška EU

Više nego ikada ranije, Zapadnom Balkanu potrebna je Evropska unija, njena pažnja i podrška, u cilju obezbeđivanja vladavine prava, ekonomskog razvoja i samim tim dugotrajne stabilnosti, navodi se u saopštenju sa konferencije „Balkanski dijalozi“, čiji je jedan od organizatora u Beogradu Manterov institut „Istok Zapad“. Najavljeno je da slične konferencije „Istok-Zapad“ namerava da organizuje u Berlinu, Moskvi i NJujorku. U razgovoru je učestvovalo 45 sagovornika, među njima značajan broj su bivše diplomate i saradnici raznih nevladinih i naučnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari