Maršićanin: Građani nezadovoljni, ali ne veruju mnogima iz opozicije 1Foto: N1

Veliki broj građana nezadovoljno je rezultatima sadašnje vlasti, ali oni u velikom broju opozicionih stranaka ne prepoznaju povoljnu alternativu, izjavio je savetnik predsednika Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin.

Kao razloge za takvu situaciju on je naveo da je reč o partijama koje su dok su bile vlast otvorile proces puzećeg priznanja secesije Kosova, držale medije pod kontrolom a izvrgavale ruglu pojam legalizam.

Maršićanin je u autorskom tekstu za nedeljnik Svedok, odgovarajući na pitanje kako je moguće da su opozicione stranke u Turskoj pobedile vladajuću Erdoganovu partiju u najvećim gradovima i pored ogromnog pritiska vlasti, a to nije slučaj u Srbiji, napisao da kod nas postoji potpuno odsustvo javnog dijaloga i debate o ključnim pitanjima.

„Najveća prepreka je činjenica da je tokom poslednjih šest godina uspostavljen autoritarni režim koji poprima karakteristike strahovlade. Potpuna kontrola medija od vlasti, uz prećutnu saglasnost EU i svih drugih koji su zadvoljni postavljanjem vlasti u rešavanju kosovskog pitanja“, ocenio je savetnik lidera DSS Miloša Jovanovića.

Maršićanin se osvrnuo i na stranje u srpskoj opoziciji, istakavši da se DSS „oseća gotovo usamljenom u nastojanju da, kada im dođe vreme, ne dogode samo personalne promene, već i sadašnja politika“.

„Kako je Milošević izgubio lokalne izbore 1996. a zatim izgubio vlast 2000. godine? Srpska opozicija je tada bila čistija, ekonomske i socijalne prilike teže, pa do smene vlasti neće biti lako doći“, ocenio je funkcioner DSS-a.

Prema njegovim rečima većina opozicionih partija danas nije kredibilna jer je kompromitovana ranijim vršenjem vlasti.

„Posebno su kompromitovani njihovi lideri zato što nemaju konkretne, jasne odgovore na ključna državna pitanja i programe rešavanja problema ekonomije, obrazovanja, kulture, zdravstva, depopulacije…“, naveo je on.

Maršićanin kaže da građani danas u takvim strankama ne prepoznaju iskreno zalaganje za promenu politike, već puku borbu za vlast.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari