Marton: Pregovori treba da idu na relaciji Podgorica-Cetinje, a ne Podgorica-Beograd 1Foto:LSV

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton izjavio je da Zakon o slobodi veroispovesti, koji je donela Crna Gora, nije uzročnik međunacionalnih tenzija već „inicijalna kapisla“ za njih

Marton dodaje da se ne slaže sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da pregovori treba da se odvijaju na relaciji Podgorica-Beograd, već treba da idu na relaciji Vlada Crne Gore i crnogorsko-primorska mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Ako je rešenje potpisivanje ugovora, kao što je to učinjeno sa Rimokatoličkom crkvom u Crnoj Gori, neka se to učini i sa Mitropolijom, jer to može u dobroj meri da relaksira situaciju. Ne slažemo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji smatra da pregovori treba da idu na relaciji Podgorica-Beograd, između Vlade Crne Gore i SPC. Mi smatramo da pregovori treba da idu Podgorica-Cetinje“, naveo je Marton u saopštenju.

Ocenio je da je u poslednjih desetak godina prisutna situacija „otvorenog puštenog duha iz boce nacionalizma“ na svim prostorima, ali je dodao da je „najopasniji onaj čiji je narod najbrojniji, a to je srpski“.

„Činjenica je da je Srba gotovo 10 miliona, Crnogoraca nekoliko stotina hiljada. Jasno je da je tu opasnost veća. Srbija treba da pokaže da je ozbiljna država koja će da smiruje tenzije. Srbija, pre svega, snažno treba da naglasi da u potpunosti priznaje nezavisnost Crne Gore“, kazao je Marton.

Prema njegovim rečima, i Skupština i Vlada Crne Gore treba da neguju dijalog sa onima sa kojima ne dele stavove oko SPC.

Marton je ocenio da se u Srbiji i Crnoj Gori govori o „srednjovekovnim temama“, umesto da se bave ekonomijom.

„Hajde i mi da počnemo da gledamo životne probleme. Važne su crkve, to je činjenica, ali je mnogo važnije da nam prosečna plata bude 1.200 evra da ne bi ni sela, a ni Zrenjanin sutra bili prazni. A kako stvari stoje, za nekoliko godina će više medicinskih sestara iz Srbije raditi u Beču i Bratislavi nego u Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu“, ocenio je Marton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari