Mas: Nemačka 'skeptična' oko ideje korekcije granica između Srbije i Kosova 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Nemački ministar spoljniih poslova Heiko Mas saopštio je danas da je Berlin skeptičan u vezi sa idejom o korekciji granica u pregovorima između Kosova i Srbije.

Tokom posete Albaniji, Mas je rekao da „postoji strah od domino efekta“, prenosi AP.

„Mi smo skeptični i diskretni oko tog pitanja“ rekao je nemački diplomata, apelujući na obe zemlje da to „pojasne i razreše na način koji neće doneti nove probleme“.

Predsednik Kosova, Hašim Tači rekao je da bi „korekcija granica“ koja će doneti južni deo Srbije, dominantno nastanjene Albancima dolinu Preševa, Kosovu, uključivao pregovore sa Beogradom uz posredstvo EU, navodi AP. Takođe se dodaje da su neki kosovski i srpski zvaničnici pomenuli sporazum koji se bazira na oblastima gde su srpske i albanske manjine koncentrisane, a to je region Severne Mitrovice na Kosovu i Preševske doline na jugu Srbije.

Tači je odbacio ideju razmene ali nije razjasnio kako će se Srbija saglasiti da da Preševsku dolinu bez nečega u zamenu za tu oblast. Njegova ideja, dodaje AP, nije dobila podršku na Kosovu, gde sve političke partije smatraju mogućnost razmene teritorije ili promene granica opasnom i neprihvatljivom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari