Mediji u Prištini: Srpska lista obezbedila glasove partijama manjina 1Foto: EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC (Arhiva)

Srpska lista (SL) koja je na prevremenim parlamentarnim izborima 14. februara osvojila svih deset poslaničkih mesta u Skupštini Kosova koja su predviđena za pripadnike srpske zajednice, prepustila je značajan broj glasova jednoj bošnjačkoj i jednoj romskoj inicijativi, javili su prištinski mediji.

Prema pisanju medija, tako je Inicijativa na čijem je čelu Ardiana Hodžić uspela da obezbedi oko 6.400 glasova u opštinama u kojima nema pripadnika bošnjačke zajednice, a glasove je dobila od Srba.

Bivši poslanik pokreta Samoopredeljenje Fitim Uka rekao je za Albanian post da je SL u prošlosti imala destruktivnu ulogu u Skupštini, blokirajući mnoge pravne inicijative, a da ovim želi da ojača poziciju.

„Oni žele da ojačaju svoju ulogu u Skupštini i spreče donošenje zakona koji zahtevaju (glasove) dve trećine poslanika u Skupštini“, rekao je Uka i dodao da je „jasno“ da je strategija Srpske liste bila da eliminiše ličnosti koje predstavljaju nesrpske zajednice na Kosovu koje nije mogla kontrolisati.

„Izborna manipulacija mora biti kontrolisana i sprečena, jer smo na dan izbora imali mnogo izveštaja naših poverenika sa severa o tamošnjem višestrukom glasanju“, kazao je Uka.

Sekretar Demokratske partije Kosova (DPK) zadužen za izborni proces Betim Đoši optužio je Pokret Samoopredeljenje navodeći da se rast Srpske liste dogodio se uz „blagoslov“ tog pokreta.

„PS, koji je na ovim izborima bio pretežno zastupljen u CIK-u, nije podigao svoj glas kao što smo to mi radili u prošlosti i nismo dozvolili tako nešto. Uz njihov blagoslov izvršeno je ovo povećanje Srpske liste“, kaže Đoši.

Predsednica Socijaldemokratske unije Kosova Duda Balje, koja je u više mandata bila poslanik Skupštine Kosova, ukazivala je pre vanrednih izbora na pripremu terena da glasovima Srba budu izabrani Bošnjaci koji odgovaraju SL.

Među političkim analitičarima u Prištini preovladava mišljenje da je ovim otvoren put da SL ima kontrolu nad tim poslanika i da na taj način u narednim izborima postupaju i albanske partije i daju glas srpskim političkim entitetima i time poraze Srpsku listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari