Srbiju čeka dug put u odbrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, iako je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila srpsku rezoluciju o nezavisnosti Kosova i Metohije, ocenjuju sagovornici Danasa.

Momčilo Trajković, predsednik Srpskog pokreta otpora, kaže za Danas da činjenica da su srpsku rezoluciju prihvatile mnoge zemlje koje su ranije podržale nezavisnost Kosova, pokazuje koliko su te države ozbiljne u prihvatanju međunarodnog prava.

– Mislim da je veoma dobro to što je sada s političkog toka, pitanje nezavisnosti KiM prešlo na međunarodnopravni put – objašnjava Trajković.

Na molbu da prokomentariše makedonsku uzdržanost i crnogorsko glasanje za Rezoluciju, naš sagovornik ističe da su te zemlje pokazale principijelnost prema Srbiji, ali da ne mogu da odole unutrašnjim i spoljašnjim pritiscima.

On, takođe, navodi da su Srbi na KiM od usvajanja Rezolucije „veseliji i vedriji“, kao i da će se i dalje boriti za svoj ostanak na Kosovu. Prema njegovim rečima, potrebno je da Srbija odluči šta želi i da potom vodi mudru politiku za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

– Vlasti moraju da odluče da li je Srbiji u interesu da sada ima pravne institucije na Kosovu ili ne, pogotovo nakon usvajanja Rezolucije u GS UN – ističe Trajković. Kako navodi, ključni faktor za rešavanje pitanja kosovske situacije je vreme, „a Srbija je poznata po razbacivanju sa vremenom“.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ukazuje za Danas da je državni vrh Srbije pokretanjem inicijative u GS UN želeo da dobije na vremenu kako bi se pitanje Kosova skinulo s političkog dnevnog reda, dok se čeka mišljenje Međunarodnog suda pravde.

– Nisam siguran da će vlast u Srbiji uspeti u tome, jer nas čeka još puno nerešenih pitanja, kao što su pitanje Euleksa, odnos sa zemljama koje su priznale nezavisnost KiM, insistiranje Brisela da se nastave evropske integracije Srbije… – navodi Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, Srbija će se svakodnevno suočavati s problemom Kosova i pozitivnim reakcijama zemalja koje podržavaju evropski put KiM. Naš sagovornik ističe da je usvajanje Rezolucije o nezavisnosti Kosova u GS UN moralna i simbolička satisfakcija, ali i da politički neće puno značiti za Srbiju.

– Moram da kažem da nijedna inicijativa dosad nije odbijena u GS UN, a uzdržanost pojedinih zemalja ne znači praktično ništa, kao što bi to bio slučaj pri nekom drugom glasanju – naglašava Vukadinović i dodaje da je to zapravo samo podrška Međunarodnom sudu pravde.

On, takođe, ističe da je Crna Gora uputila „najveći šamar“ Srbiji time što je jedan dan nakon prihvatanja Rezolucije počela sednicu o pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova.

 

Dokumenti: Srpski predlog koji je dobio podršku UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija

Zahtev Srbije za mišljenje Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju Kosova

Institucije na Kosovu i Metohiji su 17. februara ove godine proglasile nezavisnost od Srbije.

S obzirom na to da je ovaj čin izazvao suprotne reakcije među članicama UN zbog kompatibilnosti sa međunarodnim pravom, u skladu sa članom 96 Povelje UN, Međunardni sud pravde treba da iznese mišljenje na sledeće pitanje:

Da li je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari