Međustranački dijalog: Većina obaveza preuzetih tokom prve runde nije ispunjena 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Na današnjoj drugoj rundi međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima konstatovano je da većina obaveza preuzetih tokom prve runde nije ispunjena, ili je delimično ispunjena, i da postoji jasan osećaj hitnosti da su potrebni značajni koraci za rešavanje ključnih pitanja za postizanje stvarnog napretka u unapređenju uslova za održavanje izbora.

Predstavnici Evropskog parlamenta, koji su posredovali u dijalogu, naglasili su da je neophodan značajan i konkretan napredak pre treće runde dijaloga, koja je zakazana za 12. i 13. decembar, navodi se u zaključcima.

Oni su istakli važnost napretka u primeni preporuka iz izveštaja Evropske komisije i OEBS/ODHIR-a kako bi se regulisali svi bitni aspekti, rešili nedostaci i propusti u izbornom okviru, uključujući puni parlamentarni nadzor.

U zaključcima se naglašava da imenovanje svih članova REM-a i garantovanje pravednog pristupa i izveštavanja javnih emitera predstavlja prioritet.

To bi trebalo obezbediti imenovanjem „3+1“ nova predstavnika u REM-u, usvajanjem novih propisa zasnovanih na najboljoj evropskoj praksi za javne servise, kako bi se obezbedio pravedan pristup i pokrivenost tokom izborne kampanje, kao i uspostavljanjem Nadzornog odbora u Narodnoj skupštini, koji bi nadgledao sprovođenje svih obaveza vezanih za izbore, stoji u zaključcima.

Dodaje se da je, uzimajući u obzir ukupni nivo ispunjenja predloženih mera, potrebno preduzeti dalje korake pre sledećeg međustranačkog dijaloga, kako bi učesnici bili sigurni da je učinjeno sve što je moguće da se unaprede uslovi za održavanje izbora.

Predviđena je druga faza dijaloga nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, koja će se usredsrediti na dugoročni cilj unapređenja međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini i na pitanja kao što su reforma Poslovnika o radu i dalja revizija celokupnog izbornog okvira, stoji u zaključcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari