Mekarti: Za sve teže pristupanje EU nije kriva isključivo Srbija, već i Brisel i SAD 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Za sve teže pristupanje Evropskoj uniji nije odgovorna isključivo Srbija, krivi su Brisel i do neke mere Sjedinjene Države, istakao je Pol Mekarti, direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) – nevladine organizacije usredsređene na promovisanje slobode demokratije.

Mekarti je za Glas Amerike rekao da je aktuelna pandemija korona virusa uticala na to da Srbija bude još okrenutija Istoku, čemu je doprinela „diplomatija vakcinama“, jer se, kao i druge države, zbog veće dostupnosti, okrenula njihovoj nabavci iz Rusije i Kine.

Ne mogu da kažem da je smatram odgovornom za to, jer joj mnogo toga nije ponuđeno, a srpske vlasti nužno moraju razmišljati o svom narodu. Nevezano za to – iz stavova lidera Evropske unije u Briselu sasvim je jasno da nisu zadovoljni napretkom Srbije, dodao je on.

Postoje jasni nedostaci u razvoju demokratije, vladavini prava i ljudskim pravima. U Srbiji su na sceni moćne partije i politički pluralizam nije izražen i želeli bismo da ga ima više. Potrebno je to pažljivo analizirati i razmotriti te teme sa liderima u Srbiji, rekao je Mekarti.

Nadam se, istakao je on, da će Srbija doneti ispravne odluke okrećući se ne samo ka članstvu u Evropskoj uniji, već i dugoročno evroatlantskim strukturama.

Srbija je partner Zapada i potrebno je osnažiti njen put, podvlači Mekarti.

Mekarti je objasnio da se stvorio vakuum koji Rusija i Kina popunjavaju predstavljajući se kao dobronamerne strane koje nude pomoć, a on ne misli da su dobronamerne.

Mislim da je njihov uticaj veoma štetan. Mogu da shvatim razloge zbog kojih se Srbija okrenula Istoku u smislu vakcina, čak i drugih vidova podrške, poput investicija iz Kine. Važno je da Zapad iskorači: otvaranje kancelarije američke Međunarodne razvojne korporacije je prvi korak za obezbeđivanje ulaganja, podsetio je on.

Sledeće što bi bilo dobro videti su vakcine – Fajzerova i Astra Zeneka koje bi bile dostupnije stanovništvu, predočio je Mekarti i napomenuo da bi strukturama EU i Amerike moglo jedino preostati da se međusobno krive ako prazan prostor popune Rusija i Kina.

Mekarti je, komentarišući poruke koje su stigle od nove administracije za Sretenje, u kojima se pominje i Kosovo,  podseća da to nije prvi put da su se predsednik ili drugi srpski lideri uvredili zbog komunikacije koja stiže iz Vašingtona.

To nije ništa novo. Vučić može da kupuje vreme – pogotovo jer je tema priznavanja Kosova prilično nepopularna u javnosti Srbije. Prisutna je tu i nešto dvosmislenija pozicija Evropske unije čijih pet članica ima drugačije mišljenje o suverenitetu Kosova, podsetio je on.

Tako da je Vučić u poziciji da kupuje vreme – posebno imajući u vidu podršku Rusije i Kine ukoliko bi stvari stigle do Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Mislim da bi iskorak SAD u ovom slučaju bio da deluju neposrednije prema Srbiji i to je ono što bismo mogli očekivati od nove administracije, zaključio je Mekarti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari