Mekšejn: Balkan ponovo ključna tema 1Foto: EPA/ANDY RAIN

Balkan će ponovo biti ključna tema na dnevnom redu, ocenio je bivši britanski ministar Denis Mekšejn, uoči današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije.

Bivši ministar zadužen za Balkan u vladi Tonija Blera ocenio je da je Prespanski sporazum redak primer ozbiljnog diplomatskog prodora dvojice mladih, levo orijentisanih, premijera, Ciprasa i Zaeva, koji su odlučili da prekinu tridesetogodišnji spor oko imena Severne Makedonije.

„Grčka je pristala da podrži ulazak Severne Makedonije u NATO i EU“, istakao je Mekšejn u tekstu za Euroaktiv, dodajući da grčke diplomate „tiho“ podržavaju i ulazak Albanije u Evropsku uniju.

„Baš kao što je ulazak Poljske i drugih istočno-evropskih zemalja u EU pomogao u poboljšavanju njihove ekonomije i stvaranju novih radnih mesta, nadamo se da će se “osmotski” efekat Evropske unije na podizanje standarda u poslovanju i vladavini prava, preneti i na Albaniju i Severnu Makedoniju“, napisao je Mekšejn u autorskom tekstu.

Bivši britanski ministar piše za Euraktiv i o korupcionaškoj aferi koja potresa Albaniju već 20 godina, a koja pravi ozbiljne tenzije između Evropske unije i vlade u Tirani. Od februara su se u Tirani održavali protesti koje je organizovao Ljuljzim Baša, lider Demokratske stranke, ističe Mekšejn, dodajući da je Baša time pokušao da pokaže stvarno stanje u Albaniji.

“Baša ima značajnu podršku američke alt-desnice, i koristi sliku sebe i Donalda Trampa, na svim društvenim mrežama, uz stalne napade na medije u Albaniji koji ga kritikuju”, piše bivši britanski ministar, dodajući da su tužioci u Tirani prošle nedelje pokrenuli istragu o Bašinom davanju 625 hiljada dolara američkim lobistima.

„Da li će ovo biti još jedan korak nazad za Albaniju i Severnu Makedoniju ostaje da se vidi“, zaključuje Mekšejn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari