Metla 2020: Mali Šengen preuranjen i nesprovodiv 1Foto: Fonet/ Ognjen Stevanović

Pokret „Metla 2020“ ocenio je danas da je regionalna inicijativa „mali Šengen“ preuranjena i nesprovodiva u okolnostima nerešenih političkih problema među državama zapadnog Balkana.

„To se već pokazalo neprihvatanjem učešća od strane Crne Gore i podeljenog, nejasnog stava Bosne i Hercegovine, kao i na osnovu iskustva sa nedoslednim sprovođenjem i čestim kršenjem CEFTA sporazuma“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Pokret je postavio pitanje da li bi u slučaju te inicijative, kako je to učinjeno sa CEFTA sporazumom 2006. godine, UNMIK potpisao međunarodni ugovor koji se odnosi na obaveze prištinske vlasti.

„Ukoliko ne, pa bi to potpisali predstavnici secesionista na Kosovu, takav sporazum bi bio u suprotnosti sa Ustavom Srbije i Narodna skupština Srbije ne bi mogla da ga ratifikuje, pa ne bi ni stupio na snagu“, dodaje se u saopštenju.

U normalnim političkim i geopolitičkim okolnostima, istakao je taj pokret, to bi bila smislena inicijativa zemalja zapadnog Balkana, kao u borbi protiv transnacionalnog kriminala i u oblasti migracija.

„Sa stanovišta srpskih interesa nedovoljno je promišljena ideja o zajedničkim radnim dozvolama i automatskom priznavanju kvalifikacija i diploma bez dodatnih procedura. Nedostatak radne snage u oblastima na koje se pozivaju oni koji se zalažu za potpunu liberalizaciju kretanja radne snage, može i treba da se reši efikasnim odobravanjem privremenog boravka i radnih dozvola stranim državljanima na zahtev poslodavaca“, navodi se u saopštenju.

Pokret „Metla 2020“ čine Demokratska stranka Srbije, Grupa za prosperitet Jovana Filipovića, Tim za Život Zlate Đerić, predsednik Vojnog sindikata Novica Antić i lokalni pokret Starosedeoci iz Kraljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari