Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Naš stav je da ujedinjavanje u novu političku platformu mora da bude po principu ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja, razlikovanja specifičnosti i lokalnog konteksta, ali i velike autonomije u koju na kraju svi verujemo, kaže za Danas Dobrica Veselinović iz građanske Inicijative Ne da(vi)mo Beograd (NDB), koja danas organizuje novi protest ispred Skupštine grada Beograda zbog rušenja u Savamali.

Odgovarajući na pitanje da li je današnji protest početak šireg građanskog bunta s obzirom na to da mu se pridružuju grupe građana i organizacije iz drugih gradova (Subotice, Mladenovca, Novog Sada, Zrenjanina, Bora, Šapca, Kraljeva, Prijepolja, Požege i Niša), naš sagovornik kaže da je građanski bunt u Srbiji već počeo.

– Građanski bunt je već počeo, nezadovoljstvo je ogromno, a nažalost strah je preuzeo sve pore našeg društva. Ali nada postoji, ona je u drugačijem organizovanju i drugačijim politikama koje mogu da ponude samo novi akteri. Saradnja između organizacija i grupa koje redovno dolaze na proteste Inicijative je organska, mi se nalazimo na veoma sličnim ideološkim pozicijama, i u budućnosti će se tek pokazati dometi i „proizvodi“ jedne takve saradnje. U Inicijativu Ne da(vi)mo Beograd se „prirodno“ gleda kao u predvodnika nekog novog građanskog fronta Srbije, jer smo uspeli da okupimo i najveći broj ljudi i dolazimo iz najvećeg grada. Naš stav je da ujedinjavanje u novu političku platformu mora da bude po principu ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja, razlikovanja specifičnosti i lokalnog konteksta, ali i velike autonomije u koju na kraju svi verujemo. No, iako je u pitanju veoma dug i neizvestan proces pred nama, ja sam optimista. Novo doba dolazi – ovo su naši gradovi, i ovo je naša zemlja. I nećemo odustati od toga, naveo je Veselinović.
On kaže da Inicijativa NDB ostaje pri svojim političkim zahtevima.

– Osim poslednjih zahteva koji su se iskristalisali oko slučaja rušenja u Hercegovačkoj ulici – da se hitno izvrši procesuiranje odgovornih za rušenje u Savamali, jesu i zaustavljanje projekta Beograd na vodi i započinjanje jedne široke građanske rasprave o načinu na koji se naš grad razvija.
Osim ovoga mi smo svakako zahtevali da se i odgovorni za dosadašnji razvoj Beograda na vodi procesuiranju, i to su tek procesi koji će imati epilog na sudu u narednim godinama, a mi nećemo odustati od njih. Naravno direktno politički zahtevi su ostavke Siniše Malog, gradonačelnika Beograda, Nikole Nikodijevića, predsednika Skupštine grada Beograda, Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova Srbije, Vladimira Rebića, v. d. direktora policije Srbije, i Nikole Ristića, načelnika Komunalne policije Beograda – ističe naš sagovornik.

Upitan hoće li se politički zahtevi za smenu gradskih čelnika drugih gradova proširivati i hoće li Inicijativa organizovati proteste i u drugim mestima ukoliko bude sličnih problema kao u Beogradu, on odgovara potvrdno.

– Naravno. Problemi sa kojim se susreću građani Beograda su slični kao i oni u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kraljevu, Boru, Nišu… To je totalna odrođenost politike od običnog građanina, od njegovih želja, potreba i svakodnevnog života. To je totalna zloupotreba javnih i zajedničkih resursa zarad bogaćenja pojedinaca. Nama je solidarnost na prvom mestu, tako da ćemo biti gde god bude „gorelo“, a zarad zaštite javnog dobra i interesa „malog“ čoveka – kaže Veselinović.
Komentarišući izjavu višeg savetnika pri OEBS u Srbiji Mauricia Salustra, koji je rekao da bi postupanje policije u Savamali u noći između 24. i 25. aprila trebalo da brine jer je problem šta je policija uradila, odnosno šta nije uradila, on kaže da je ta izjava samo još jedan dokaz i potvrda onoga što je svima u Srbiji jasno.

– Suspenziju pravne države i rušenje u Savamali naredio je i izveo vrh kako beogradske tako i republičke vlasti. Kako je u pitanju ista politička opcija, a imajući u vidu totalnu kontrolu i subordinaciju svake pore vlasti, slobodno možemo reći da je u ovaj slučaj umešan i premijer lično. Građani na ulici zahtevaju da odgovorni budu krivično gonjeni i da podnesu neopozive ostavke na političke funkcije, zaključuje Dobrica Veselinović.

OEBS: Razmotrićemo pitanje o istupima o Savamali

„Misija OEBS-a je u kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Razmotrićemo ovo pitanje kroz našu redovnu komunikaciju“, rečeno je Danasu u Misiji OEBS na pitanje za komentar izjave ministra policije Nebojše Stefanovića. Ministar Stefanović je ocenio da se viši savetnik pri OEBS-u u Srbiji Mauricio Salustro izjavom o dešavanjima u Savamali „grubo meša u unutrašnje stvari Srbije“ i da će zatražiti objašnjenje od OEBS-a zbog toga.
A. R.