Mihailović: Žene u politici doprinose miru 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Više žena u politici doprinosi trajnom miru i stabilnosti i donosi ne samo novi kvalitet u odlučivanju i upravljanju već vodi ka funkcionalnijem i boljem društvu, rekla je poslanica SDPS Nataša Mihailović na Međunarodnom kongresu ženskih mreža i kokusa u Dablinu, u Irskoj, objavila je danas pres služba Skupštine Srbije.

Srbija je, prema zastupljenosti žena u politici i javnom životu, u vrhu zemalja EU i u izveštajima međunarodnih organizacija navodi se kao dobar primer napretka i unapređenja rodne ravnopravnosti, naglasila je Mihajlovć, predstavljajući rad Ženske parlamentarne mreže.

Mihailović je navela podatak da se sa 93 poslanice, koliko ih je sada u parlamentu, Srbija približava zastupljenosti od 40 posto žena u Skupštini.

„Žene u Srbiji obavljaju najviše funkcije i u izvršnoj vlasti – od premijerske, preko ministarskih pozicija, a i novac građana Srbije takođe je u rukama žene, guvernera Narodne banke“, prenela je Mihajlović učesnicama skupa u Dablinu.

Kongres je, povodom obeležavanja 100 godina od kada su žene u Irskoji dobile pravo glasa, organizovao ženski kokus irskog parlamenta, a okupile su se parlamentarke iz 50 zemalja širom sveta kao i predstavnice civilnog sektora, biznisa i sporta.

Srbiju su zastupale poslanice Nataša Mihailović (SDPS) Marija Jevđić (Jedinstvena Srbija) i Marija Janjušvić (Dveri).

Na prvom međunarodnom kongresu ženskih mreža parlamentarke su razmenile iskustva i mišljenja kroz razgovor o izazovima i problemima sa kojima su suočene žene širom sveta i tome kako mogu zajedno da rade i učestvuju u njihovom rešavanju.

Učesnicama se obratio premijer Irske Leo Varadkar, a uoči početka skupa predsednik Irske Majkl Higins priredio je svečanu večeru, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari