MIhajlović: Bitno je šta o mom radu kaže predsednik, a ne neki poslanik 1Manjinski narodni poslanici mogu da se obrate na svom jeziku: Skupština Srbije Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na početku sednice Skupštine Srbije objasnila je kako je usvajanje 13 predloženih zakona neophodno kako bi se oni uskladili sa evropskim zakonodavstvom i kako bi bilo primenjeno iskustvo u izgradnji puteva i pruga prethodnih godina.

Inače, sednica je zbog nedostatka kvoruma i više pokušaja da se on obezbedi, počela sa sat vremena zakašnjenja, a debatovalo se o nakitu i sadržaju ormara ministarke Mihajlović.

U sali nije bilo natpolovičnog broja poslanika, nedostajao je jedan da bude potrebnih 126, a predsednica Skupštine Maja Gojković zatražila je potom od stručnih službi da se donesu „privremene kartice“, jer navodno nekima od poslanika ne funkcionišu njihove standardne. Nisu pomogle ni privremene kartice da se obezbedi kvorum, jer je u sali i dalje bilo nedovoljno poslanika za početak sednice.

To je bio i razlog zbog čega je Gojković odložila početak sednice, koja je umesto u 10 sati počela, sat i po kasnije. Potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević objasnio je potom novinarima da nije popustila pažnja poslanika pred kraj ovog saziva parlamenta, već da je jedan deo poslanika imao i neke druge važne obaveze, ali da je važno da je sednica počela. On je naveo da u vladajućoj koaliciji ne postoji nikakav problem, da vlada harmonična atmosfera, a odbacio je i mogućnost da su za nedostatak kvoruma krivi poslanici Socijalističke partije Srbije kojih je bilo dovoljno u skupštinskoj sali.

Komentarišući predloženi dnevni red Vjerica Radeta, poslanica SRS rekla je da je on poraz vlade Srbije, da su zakoni loše napisani, da se neki od njih menjaju i po osmi put, ali i da se u njima ne vide ni jasne pravne norme.

Radeta je navela da se Zakon o vazdušnom saobraćaju otkad je Mihajlović ministarka menja po šesti put, o drumskom peti, a zakon o posebnim uslovima za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti za 1,5 godinu menja se tri puta.

Ona je navela da se zakon o legalizaciji menja svesno toliko puta kako se ništa ne bi moglo legalizovati i svesno se ide na to da 2023. godine počne njihovo rušenje, i onda se sa lokalnim funkcionerima deli novac.

„Zakon o planiranju i izgradnji menja se iz jednog razloga, da se male hidroelektrane (MHE) mogu postavljati uz građevinsku dozvolu bez planske dokumentacije. MHE su počele da se grade baš kad je Zorana Mihajlović bila ministarka za energetiku, a ovo je samo nastavak. Građani su džabe branili reke, sad će Zoranini kompanjoni sa građevinskom dozvolom koju će dobiti onaj ko da više, graditi u naseljenom mestu čak iako unište jedini izvor u nekom selu“, rekla je Radeta.

Poslanica SRS istakla je da izgradnja puteva nije zasluga ministarke već predsednika Aleksandra Vučića, ponovila je optužbe da je na putu Preljina-Pojate 300 miliona evra ukradeno, da se građani pljačkaju na naplatnim rampama.

Navela je da ministarka nosi tašne od deset hiljada dolara, privezak od tri hiljade evra, broš od pet hiljada, kao i rukavice koje koštaju kao minimalac u Srbiji, i pitala odakle ministaki novac za, kako se sama hvalila, svakodnevnog frizera, šminkera i stilistu.

„Pitamo Zoranu Mihajlović i pre svega premijerku Anu Brnabić i vas kolege poslanici, kakav je odgovor na optužbe Miroljuba Jevtića direktora Infrastrukture železnice koji je, čim je uhapšen, izjavio da je mito od eksproprijacije davao Zorani Mihajlović i njenom partneru“, rekla je Radeta. 

Replicirajući Radeti ministarka je rekla da joj je žao što za radikale tema nisu zakoni koji, kako je istakla, „nisu Zoranini već ih je usvojila vlada“ i znače bolju realizaciju infrastrukturnih projekata. Ona je ocenila da su optužbe neistinite i predstavljaju „lažnu brigu za građane“ i da se pomenuti zakon uopšte ne odnosi na MHE.

„Kad je reč o putevima, o tome šta sam ja uradila bitno je šta kaže moj predsednik, a ne neki poslanik pa makar to bio i Vladimir Đukanović, ja sam ponosna na ono što kaže moj predsednik, a sve vaše kritike padaju u vodu jer sa druge strane stoje rezultati. Srbija je po izdavanju građevinskih dozvola deveta u svetu, a bila je 184. kad ste vi bili na vlasti“, odgovorila je Mihajlović i dodala da sve ostale optužbe radikala treba da ispitaju nadležni organi.

Mihajlović je primetila da inspiriše radikale i da zna da super zvuči da su ona i američki ambasador ukrali 300 miliona, ali je sugerisala i Radeti da skupština nije mesto u kome će se pričati o stvarima iz njenog ormana.

Odgovarajući na primedbu Radete da je “bila u G17, pa učestvovala u paljenju skupštine, nosila Labusu torbu, da je trenutno kod naprednjaka i da ima doktorat sa Megatrenda, ministarka je navela da na Megatrendu radi, ali da je doktorirala na Ekonomskom fakultetu, da je izdala četiri knjige i da ima 27 godina radnog iskustva i da njenu stručnost ne treba osporavati.

Pavlović : U Srbiji imamo investitorski urbanizam

“Nema više doslednog i istinskog planiranja i izgradnje , jer je u Srbiji zavladao investitorski urbanizam. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i njeno ministarstvo uspeli su da razgrade građevinarstvo. Imamo strahovladu i samovolju povlašćenih ineteresnih grupacija, inženjerska struka je potpuno uništena, dobijaju se poslovi na nameštenim tenderima, strane firme su postale glavni izvođači, dok su domaće građevinske firme potpuno uništene“, rekla je Sonja Pavlović, samostalna poslanica komentarišući 13 predloženih zakona o kojima se raspravlja u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari