Mihajlović: Ekonomski osnaženo 1.000 žena sa sela i marginalizovanih grupa 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je danas da će grantovi ukupne vrednosti 17,3 miliona dinara, koje je dobilo pet ženskih organizacija iz različitih delova Srbije, doprineti da 1.000 žena sa sela i iz marginalizovanih grupa bude ekonomski osnaženo, saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlović je na svečanoj dodeli grantova za ekonomsko osnaživanje žena u Konaku kneginje Ljubice, u okviru druge faze projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”, rekla da je više od 1.600 žena kroz ovaj projekat od 2018. već učestvovalo u različitim obukama ili nabavilo opremu da otvori svoju radnju ili malo preduzeće.

Ona je podsetila da je stopa zaposlenosti žena 42 odsto, a muškaraca 58 odsto, a da je u neformalnom sektoru stopa zaposlenosti žena gotovo 65 odsto, kao i da je prosečna zarada žena skoro 10.000 dinara niža u odnosu na zaradu muškaraca.

Mihajlović je dodala da oko 70 odsto žena koje su pokrenule svoj posao to učinilo, jer nisu mogle da se zaposle, ali da je svega oko tri odsto žena uspelo da dobije kredit za otpočinjanje posla.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je činjenica da su žene manje plaćene od muškaraca za isti posao, da su u nepovoljnijem položaju na tržištu rada i opterećenije poslovima u kući, te da zato treba ponuditi rešenja kako da se žene ekonomski osnaže, jer poslednji izveštaji Evropske komisije pokazuju da je pandemija napravila dodatni teret ženama.

Programska menadžerka UN Women u Srbiji Jelena Sekulić-Nedeljković naglasila je da bi prema nekim procenama, puna ravnopravnost žena i muškaraca mogla da se desi za 99,5 godina i rekla da treba raditi na tome da ciljeve ostvarujemo brže.

Pet organizacija koje su dobile sredstva su: Društvo za razvoj kreativnosti, Etno-mreža, Lužničke rukotvorine – Ženski etno-centar, Udruženje Laris i Zrenjaninski obrazovni centar.

Projekta je izvden u saradnji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost sa Ministarstvom za evropske integracije, UN Women i uz finansijsku podršku EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari