Mihajlović: Električna energija najplemenitiji vid energije, potrebne nove investicije i cenovni pariteti 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je danas da je cena električne energije samo mali deo svega što se radi da bi „Elektroprivreda Srbije“ bila moderno, profitabilno i uspešno preduzeće.

“EPS nisu samo hidroelektrane i termoelektrane, „Elektroprivreda Srbije“ je strateški važno preduzeće koje, ako želimo da doprinosi BDP-u i bude moderno i uspešno, mora da se menja i da se u njega mnogo više investira, jer su trenutno investicije ispod nivoa amortizacije. EPS-u je potreban investicioni bum i milijarde evra novih investicija, uključujući i distributivnu mrežu i zaštitu životne sredine”, rekla je Mihajlovićeva, odgovarajući na pitanja novinara posle potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora sa Sindikatom radnika „Elektroprivede Srbije“.

Ona je naglasila da su, pre povećanja cena, započete važne promene u „Elektroprivredi Srbije“, a pre svega odvajanje distributivne delatnosti, što će uticati na smanjenje određenih troškova, kao i da se pravi novi plan investicija, koji će više voditi računa o ulaganjima u životnu sredinu.

“Električna energija nije socijalna kategorija, već najplemenitiji vid energije, kao što ni EPS nije neprofitna ili nevladina organizacija već strateški važno preduzeće. Vremena se menjaju i troškovi proizvodnje su viši nego ranije ne zato što neki direktor ne radi svoj posao, već zato što kvalitet uglja nije kakav je bio i postoji puno stvari koje utiču na cenu”, navela je ona.

Iz krize možemo izaći samo zajedno, uz mnogo rada

Mihajlović je rekla da je kriza izazvana pandemijom korona virusa u celom svetu jedna od najgorih u istoriji i da kroz nju možemo proći samo uz mnogo rada i ako budemo svi u tome zajedno.

Odgovarajući na pitanja novinara Mihajlovićeva je rekla da je predsednik Srbije u pravu kad traži da se radi brže, jer ceo svet čeka velika ekonomska kriza, a Srbija je pokazala da je kao politički i ekonomski stabilna država u stanju da izađe na kraj sa problemima.

Mihajlović: Električna energija najplemenitiji vid energije, potrebne nove investicije i cenovni pariteti 2
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ona je rekla da je ministarstvo koje vodi na početku mandata zateklo realizaciju budžeta od 52 odsto, a da je već u decembru ona bila 96 odsto, kao i da će u januaru 2021. realizacija budžeta bili i iznad planirane.

“Važno je da uradimo sve da podignemo privredu i zato mnogo toga mora da se realizuje mnogo brže. Pored reformi koje smo započeli, mora da bude mnogo više energije, snage i strasti da se stvari urade. Mi se srećemo svakodnevno sa raznim problemima, pa i opstrukcijama, jer imamo zaposlene koji smatraju da je mejl u 18 sati mobing ili da kad je potrebno da se nešto uradi vikendom, to je udar na nečije dostojanstvo. Ali, mi možemo iz krize koja je teža nego ikad da izađemo samo zajedno, sa puno rada”, rekla je Mihajlovićeva.

Investicioni plan u energetici vredan 10 milijardi evra

„Najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu je distributivna mreža, čije održavanje je u prethodnom periodu bilo opterećeno velikim troškovima, a da prave realizacije nije bilo. Gubici u distributivnoj mreži su veliki i naše procene su da u naredne tri do četiri godine treba uložiti najmanje 350 miliona evra kako bismo te gubitke smanjili za bar tri do četiri procenta. Hoćemo da ulažemo u kompletnu distributivnu mrežu, ne samo u brojila, „Distribucija ODS“ mora da bude jako preduzeće koje može da isporuči kvalitetnu električnu energiju“, rekla je Mihajlović.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije, rekla i da je Ministarstvo pripremilo investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru vredan 10 milijardi evra.

„Glavni prioritet je izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana, jer je to održiva energija u vreme energetske tranzicije. Drugo, hoćemo da snizimo cene električne energije i u proizvodnji i u potrošnji, što je pitanje energetske efikasnosti za koju smo pripremili novi zakon. Treći pravac su održivi izvori energije koji mogu da pomognu u energetskoj sigurnosti. Pripremili smo plan investicija koji iznosi 10 milijardi evra i najveći deo odnosi se na elektroenergetiku“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari