Mihajlović: Jednaka prava za sve građanke i građane nisu pretnja nikome 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u Srbiji Zorana Mihajlović rekla je danas da, kada se neko poziva na patrijarhalne obrasce kao argument protiv zakona o rodnoj ravnopravnosti, zabrani diskriminacije i istopolnim zajednicama, ne zalaže se za društvo u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove za život, saopštio je njen kabinet.

Mihajlović je, reagujući na kritike dela javnosti u vezi sa izradom nacrta tri zakona, rekla da kada neko aktivnosti iz nadležnosti jednog ministarstva naziva „blickrigom“ šalje poruku da nema nameru da učestvuje u dijalogu, jer drugu stranu odmah smatra neprijateljem.

„Duboko ukorenjeni patrijarhat znači više od 300 ubijenih žena u porodičnom i partnerskom nasilju u poslednjih deset godina, više od 450 dece koje je ostalo bez majki, manje zaposlenih žena koje su i manje plaćene za svoj rad, a većinski završavaju fakultete, otkaz s posla jer je trudna, nemogućnost zajedničkog života istopolnih partnera sa pravom na imovinu ili zaštitu“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da se Srbija menja i da se gradi društvo u kojem se neguje kultura nenasilja, u kojem se deca uče da poštuju jedni druge, da empatija, solidarnost i prihvatanje različitosti nisu pretnja, nego vrednosti koje donose bolju budućnost za generacije koje dolaze.

„Ne razumem kako bilo kome može da smeta društvo u kojem i žene, kao i muškarci, imaju jednaka prava, u kojem istopolni partneri imaju pravo da nasleđuju imovinu ili budu priznati kao partneri“, rekla je Mihajlović.

Upitala je „zašto nekoga ugrožava apotekarka, profesorka, lekarka, a ne ugoržava ih čistačica ili domaćica“.

„Kada shvatimo da svi pod ovim nebeskim svodom imamo prava na jednake mogućnosti da živimo, radimo i razvijamo se, svima će nam biti bolje“, rekla je Mihajlović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Mihajlović: Jednaka prava za sve građanke i građane nisu pretnja nikome”

  1. Kada bi se uvela „ravnopravnost“ u pravoduđe 50 procenata zapslenih žena bi moralo da dobije otkaz

      • Dakle za sve glavne probleme u Srbiji – pravna država, prvosuđe, obrazovanje
        su ustvari krive žene koje su spremne da prihvate svaki pritisak da bi imale „ravnopravnost“ kao „zaposlene“

  2. Када би се ова госпођа истим жаром залагала за наша права на чист ваздух где би нам био крај.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.