Mihajlović: Za četiri godine dodeljeno tri hiljade stipendija za romske učenike 1Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji Zorana Mihajlović održala je danas sednicu Koordinacionog tela, na kojoj su razmatrani izveštaji o realizaciji dosadašnjih aktivnosti.

Kako se navodi u saopštenju za medije, dogovoreni su naredni koraci u cilju uspešne integracije romske zajednice u društvo.

Mihajlović je istakla da je ponosna na rad Koordinacionog tela i da, za razliku od proteklih deset godina kada se samo pričalo o položaju Roma i Romkinja, sada imamo rezultate.

„Zajedno sa međunarodnim i nacionalnim partnerima činimo sve da socijalna inkluzija Roma i Romkinja bude što uspešnija i da se smanji diskriminacija. Jer, ako ijedan pripadnik romske zajednice ima problem kada su u pitanju obrazovanje, zapošljavanje, uslovi stanovanja ili se suočava sa višestrukom diskriminacijom, što je slučaj sa Romkinjama, ne možemo govoriti o održivom društvu“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je i da država, uz podršku međunarodnih partnera, radi na izgradnji komunalne infrastrukture i socijalnih stanova.

„Samo zajedno možemo da napravimo rezultate, a oni će biti vidljivi na lokalnom nivou. Posebno bih istakla obrazovanje, jer je to baza za dalji razvoj – da nema prepreka za upis u škole i na fakultete i da stvorimo uslove da se romska deca školuju. Sigurna sam da je uključivanje Roma i Romkinja u društvo korak ka boljoj i uspešnijoj Srbiji“, istakla je ona, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da će stipendiranje učenika romske zajednice biti nastavljeno i dalje, obezbeđena su sredstva za 303 prošle i 547 ove školske godine, kao i da je u poslednje četiri godine dodeljeno tri hiljade stipendija za romske učenika, od čega su 65 odsto devojčice. U 2018/19. školskoj godini dodeljeno je 850 stipendija.

Dragana Jovanoivć Arijas, menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, istakla je da je na današnjoj sednici bilo reči i o novom akcionom planu za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

„Novi akcioni plan je u finalnoj fazi izrade i usklađen je sa svim prioritetima neophodnim za uspešnu integraciju Srbije na putu ka Evropskoj uniji, posebno sa Poglavljem 23“, rekla je ona.

Pava Novakov Čabrilovski iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine istakla je da je saradnja ovog saveta sa Koordinacionim telom sada uspešnija i konkretnija.

„Koordinaciono telo najvažnije je u praćenju realizacije Strategije. Isključivo zajedničkom saradnjom i naporima možemo da ostvarimo sve ciljeve koje smo postavili, a tiču se poboljšanog položaja Roma i Romkinja u društvu“, rekla je ona.

Aleksandra Dimić Ugrinaj iz Nemačke organizacije za saradnju (GIZ) istakla je zadovoljstvo zbog saradnje sa Vladom Srbije i Koordinacionim telom na realizaciji projekta „Inkluzija Roma i ostalih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

„Danas smo razmatrali dalje korake za unapređenje položaja romske zajednice, što i jeste cilj našeg projekta – da implementiramo veoma važnu strategiju i doprinesemo socijalnom i ekonomskom osnaživanju Roma i Romkinja“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari