Mihajlovićeva sa lordom Ahmadom o žrtvama seksualnog nasilja 1Foto: BETAPHOTO/KABINET POTPREDSEDNICE VLADE

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa specijalnim predstavnikom britanske vlade za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktima, lordom Ahmadom od Vimbldona o saradnji u cilju sveobuhvatne podrške žrtvama nasilja i utvrđivanju odgovornosti za zločine.

Mihajlović je istakla da Srbija snažno podržava sprečavanje svih vidova nasilja, uključujući i seksualno nasilje u oružanim sukobima i da razmatranje ovog pitanja u okvirima Ujedinjenih nacija, uz punu saradnju svih relevantnih subjekata, država, međunarodnih organizacija i civilnog društva, predstavlja preduslov za šire i efikasnije delovanje.

„Srbija podržava napore Saveta bezbednosti UN i kao država članica Rimskog statuta podržavamo i napore Međunarodnog krivičnog suda na procesuiranju zločina seksualnog nasilja u konfliktima“, rekla je Mihajlović, koja je ipredsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Postizanje zajedničkog cilja na globalnom planu nije moguće, kako je rekla, bez adekvatnih mera na nacionalnom nivou.

Srbija se, prema njenim rečima, zalaže za „stvaranje sistema prevencije kroz uključivanje rodne dimenzije u nacionalne bezbednosne snage, kao i međunarodne mirovne misije“.

Istakla je da zloupotrebe i spekulisanja Prištine brojevima i žrtvama seksualnog nasilja tokom sukoba na Kosovu nisu korisni i da ne doprinose ostvarivanju pravde.

„Ne možemo prihvatiti razne spekulacije i proizvoljne brojke kojima se u poslednje vreme manipuliše u javnosti“, rekla je ona.

Nikakva politizacija po ovom pitanju, prema njenim rečima, „nije korisna i vodi nas ka usporavanju procesa pomirenja u postkonfliktnim društvima, a nijednoj pojedinačnoj žrtvi ne donosi pravdu i obeštećenje“.

„Ppodržavamo stvaranje jedinstvene metodologije za identifikovanje žrtava nasilja i otvoreni smo za saradnju“, rekla je Mihajlović.

Lord Ahmad od Vimbldona istakao je „da su ciljevi inicijative koju je Velika Britanija pokrenula pre pet godina dostizanje pravde, podrška žrtvama nasilja i kažnjavanje zločina.

„Ne treba da govorimo o brojevima, i jedna žrtva je previše. Naša dužnost je da obezbedimo pravdu i da pružimo podršku ženama koje su pretrpele nasilje i njihovoj deci, da ih oslobodimo stigme u društvu“, rekao je lord Ahmad koji je britanski ministar za Komonvelt i Ujedinjene nacije.

Sastanku je prisustvovao generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović koji je rekao ta tema opterećuje region i odnose u regionu, te da Srbija bez razlike poštuje sve žrtve i ima nultu toleranciju prema zločincima sa svih strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari