Mihajlović: Sarađujemo sa svima 1Zorana Mihajlović Foto: Ministarstvo građevinarstva

“Nacrt sporazuma između Vlade Srbije i Vlade SAD o saradnji u oblasti infrastrukture radni je dokument koji bi, ako bude zaključen, otvorio prostor da se i američke kompanije uključe u izgradnju infrastrukture u Srbiji..

..kao što to već rade kompanije iz Rusije i Kine”navodi  Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, povodom izjave predsednika SRS Vojislava Šešelja  da je bez znanja vlade nacrt sporazuma uputila američkoj ambasadi u Beogradu, i da bi zbog toga trebalo da bude smenjena.

Mihajlovićeva je naglasila da svaki međunarodni sporazum ima jasnu proceduru po kojoj se usvaja, da prolazi ratifikaciju u Narodnoj skupštini, a da je logično da radne verzije budu razmenjene između strana koje razgovaraju o zaključivanju sporazuma.

“Srbija već ima slične sporazume i sa Kinom, Rusijom, Turskom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na osnovu ovih sporazuma, realizujemo najveće projekte kao što su modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, rekonstrukcija barske pruge ili izgradnja auto-puta na Koridoru 11 ka Crnoj Gori. Tim investicijama uposlili smo i domaće kompanije koje imaju značajan udeo u izvođenju radova na zajedničkim projektima”, kaže Mihajlovićeva i dodaje  da  su ruske železnice” modernizovale više od 200 kilometara pruga u Srbiji, kineske kompanije grade gotovo 100 kilometara auto-puta na Koridoru 11, a Azerbejdžanci su izgradili 40 kilometara najmodernijeg auto-puta kroz Šumadiju.

Prema njenim rečima namera je i da i sa drugim zemljama imamo takve sporazume jer želimo nove investicije. “Trenutno pregovaramo i sa SAD o takvom sporazumu jer danas nijedna američka kompanija ne radi na infrastrukturnim projektima u Srbiji“, navela je MIhajlovićeva.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj zatražio je danas da se potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović „izbaci“ iz vlade jer je, tvrdi, nacrt sporazuma između vlada Srbije i SAD o saradnji u oblasti infrastrukture bez znanja srpske vlade uputila američkoj ambasadi u Beogradu. On je naveo da  na prvi pogled to izgleda kao jedan od uobičajenih sporazuma ali činjenica da je američkoj ambasadi dostavljen u određenoj tajnosti, preko, kaže, protokola Ministarstva spoljnih poslova, govori da su „mutna posla u pitanju“. Naveo je da  Mihajlovićeva namerava da Amerikancima u ruke preda monopol nad daljom izgradnjom infrastrukturnih objekata u Srbiji i poručuje da se to mora pod hitno zaustaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari