Miletić: Korak unazad i za Srbiju i za Kosovo 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ponovna destabilizacija odnosa i smanjenje poverenja između Srba i Albanaca na Kosovu biće posledica onoga što se ovih dana dešavalo u severnom deli Kosovske Mitrovice, smatraju sagovornici Danasa, upoznati sa prilikama na Kosovu.

– Najnovija dešavanja na Kosovu su korak unazad i za Srbiju i za Kosovo. Nastala situacija vodi destabilizaciji odnosa Srba i Albanaca, ali i Beograda i Prištine, kaže za Danas Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova.

– Ne ulazeći u to ko je krivac, hapšenje Marka Đurića, a posebno na način na koji je to urađeno, ne može ostati bez posledica. Odnosi među Srbima i Albancima će se pogoršati, a doveden je u pitanje i nastavak dijaloga – navodi Miletić.

Prema njegovim rečima, izlazak Srpske liste iz kosovske vlade znači njen pad i novu destabilizaciju prilika na Kosovu, nove izbore i dodatno gubljenje vremena.

– Ovakav situacija nikome ne ide u prilog. Ni Kosovu ni Srbiji. Pritisak međunarodne zajednice je veliki. Kosovo je potvrdom demarkacije sa Crnom Gorom učinilo korak napred, te je ovo korak unazad. A evropske integracije Srbije će se usporiti – predviđa on.

Goran Bogdanović, bivši ministar za KiM, sada poslenik SDS, za Danas kaže da nije siguran da će Vlada Ramuša Haradinaja pasti, te da je bliži mišljenju da neće doći do pada kosovske vlade, već do njenog prekomponovanja.

– Ako Amerika i EU ne žele izbore, koji bi usporili rešenje, do izbora neće doći. Nije tajna da Tači ne želi Haradinaja u vladi. Tu su poslanici LDK Ise Mustafe, deo poslanika Samoopredeljenja i postoji mogućnost za opstanak vlade – kaže on.

On ističe da je mir neprikosnoven, te da će najnoviji događaji uticati na poverenje Srba i Albanaca. On smatra licemernim to što je predsednik Srbije kosovske snage nazvao teroristima, jer među njima ima i Srba.

– On je pre četiri ili pet godina pozvao Srbe da se uključe u kosovske policijske snage i sve druge institucije, a sada ih naziva teroristima. Ako su to bili teroristi, onda neka pozove Srbe na samoorganizovanje, alarmira međunarodnu zajednicu i učini sve da zaštiti Srbe na severu – zaključuje on.

Demokratska stranka pozivala je juče na smirivanje strasti „jer ni Srbiji ni Srbima sa Kosova ne treba novo Jarinje“. „Ovakve tenzije odgovaraju samo nacionalističkim političarima i na Kosovu i u Srbiji, ali nikako građanima koji tamo žive“, saopštila je DS. Ova stranka osuđuje prekomernu upotrebu sile kosovskih policijskih organa „koja je očigledno izgledala kao predstava u kojoj su kosovske vlasti izvele pokaznu vežbu suvereniteta, a srpska vlast dobila izlaznu strategiju i priliku da pokaže patriotizam na domaćem terenu“. Kako se dodaje, ono što navodi na sumnju da je reč o dogovorenoj predstavi je i članak koji je objavio portal pravda.rs oko podneva sa informacijom da je Đurić uhapšen, a hapšenje se desilo u popodnevnim satima. U DS smatraju licemernim izlazak Srpske liste iz vlade Kosova, „a da u slučaju ubistva Olivera Ivanovića nisu ni na jedan način iskoristili svoju političku poziciju i svoje funkcije, među kojima i onu zamenika ministra policije, da ubrzaju istragu i privedu pravdi izvršioce i nalogodavce“.

Jeremić: Mnogo čudnih koincidencija

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, i bivši šef diplomatije, je naveo da je Vučić u NJujorku, prošle sedmice, pored razgovora sa Generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom, održao sastanak i sa ambasadorom Nemačke pri UN Kristofom Hojzgenom, i dodao da je predsednik Srbije i taj razgovor pokušao sa sakrije od javnosti u Srbiji.

„Večerao je sa Tačijem u Parizu 13. marta, sastao se ponovo sa njim naredne nedelje u NJujorku – što je inače danas potvrdio i Volfgang Petrič – i onda u petak u Briselu večerao sa Tačijem i Federikom Mogerini. Sada bi neko trebalo da nas ubedi da se nisu ništa dogovorili a videli su se tri puta za dve nedelje. Neću da tvrdim, ali ima tu mnogo čudnih koincidencija“, rekao je Jeremić u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari