Miletić (PSG): Srbija nikad nije imala plan za Kosovo 1Tribina "Kosovo, koliko smo daleko od rešenja" Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je večeras da bi „bilo neodgovorno i pogubno odreći se dela teritorije, bez obzira na faktičko stanje danas“ i dodao da se priznavanjem secesije Kosova i Metohije stvar neće rešiti, nego će se otvoriti niz drugih pitanja.

„Ako prihvatimo secesiju Kosova i Metohije otvorićemo niz ozbiljnih geopolitičkih pitanja i pretnji. Po automatizmu se otvara pitanje velike Albanije, što po automatizmu otvara pitanje Makedonije, pa onda Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegocvine, pa Raške oblasti“, rekao je Jovanović.

Miletić (PSG): Srbija nikad nije imala plan za Kosovo 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

On je, na tribini „Kosovo, koliko smo daleko od rešenja“, koju su organizovali Udruženje Regional i Fondacija Fridrih Nojman, naveo da „nije dovoljno da mi kažemo – prepuštamo hajde sad da živimo svi u miru, već treba mir da žele svi“.

„Plašim se da smo na Balkanu daleko od toga. Bojim se da je ovo naše područje i dalje bure baruta sa nesređenim odnosima“, rekao je Jovanović.

Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana i bivši potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić ocenio je da Srbija nikada nije imala plan za Kosovo, „ni Milošević, ni Đinđić, ni Koštunica, ni Tadić, ni danas Vučić“.

Miletić (PSG): Srbija nikad nije imala plan za Kosovo 3
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

„Niko nije imao ni plan, ni strategiju“, istakao je Miletić. On je rekao da smo Kosovo izgubili 10. juna 1999. godine, kada su se sa Kosova povukle vojska, policija, administracija i ostala je samo jedna institucija, koja nije državna, a to je Srpska pravoslavna crkva.

„Zakačili smo se samo za Rezoluciju 1244 što će se kasnije pokazati da nije bilo dovoljno“, ocenio je Miletić.

Bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac je rekao da može da se desi da „usled smanjenja broja Srba, ne samo na Kosovu, već i u svetu, jednog dana pričamo o teritoriji na kojoj nema ne Srba, nego nema ljudi“.

„Sada je pitanje samo da li ćemo kroz dogovor sa Prištinom uspeti da unormalimo odnose u regionu, ne samo Beograd i Priština, i da omogućimo kvalitetan život svima koji žive na Kosovu, uz bilo koje rešenje, i svima koji žive u Srbiji“, rekao je Šutanovac i dodao da se „boji da je svest o tome na dosta niskom nivou“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari