Milivojević: Mešanje u BiH kao dobar dan 1Foto: Stanislav Milojković

Politički analitičar iz Srbije Cvijetin Milivojević rekao je Klix.ba, komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da se zapadne sile mešaju u izbore u BiH, da je to tačno, jer se svi, od regiona do zapadnih i istočnih sila, od Dejtona, mešaju u izbore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će posle oktobarskih izbora u BiH izneti frapantne dokaze o najbrutalnijem miešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj.

Milivojević je rekao da se vrlo retko slaže sa stavovima predsednika Srbije, ali da je ovaj put u pravu, iako postoji jedan dodatak.

„Ovo nije prvi, ali ni poslednji put, da se, kada je reč o izborima u BiH, mešaju svi, iz regiona, ali i moćnog Zapada i Istoka. Od Dejtona nismo imali nijedne apsolutno regularne uslove u kojima bismo mogli reći da su građani BiH, odnosno tri naroda, sami odlučili ko će ih predvoditi u sledeće četiri godine“.

„To je nešto što je postalo kao reći dobar dan. Ono što bi bilo neprimereno za neku demokratsku zemlju, pa bi takva vrsta mešanja u izborni proces bila osuđena i koju bi faktički onemogućile te zemlje, to je problem BiH kao zemlje s manjkom suverentiteta i autoriteta“, ocenio je Milivojević.

Kada govori o mešanju Beograda, Milivojević smatra i da je i Vučićeva izjava neka vrsta mešanja.

„Kao što je tačno i da je Dodik na prošlim izborima za Skupštinu Grada Beograda, koji su veoma važni, otvoreno lobirao za Vučićevu stranku i glasao s obzirom na to da ima dvojno državljanstvo. Čedomir Jovanović, lider LDP, je nedavno otvoreno podržao Željka Komšića, što je prosto neukusno“, rekao je Milivojević.

On je podstio da je Aleksandar Vučić u vezi ss izborima u BiH pre četiri godine igrao čudnu igru.

„Njegova podrška i logistika mogla se tumačiti i kao podrška Dodiku, ali istovremeno i SDS na drugoj strani. I jedni i drugi su živeli u uvjerenju da Vučić upravo njih podržava. Vučić je sada u pravu, jer imamo najmanje tri ambasadora u BiH iz zapadnih zemalja koji otvoreno rade protiv Dodika i njegove vladajuće koalicije u RS“.

„Ali to ne znači da to rade iz ljubavi prema Savezu za pobjedu. Oni rade isključivo protiv Dodika“, smatra Milivojević.

On takođe smatra da su činjenice da Rusija direktno podržava Dodikovu koaliciju, kao što Turska bez daljnjeg podržava Izetbegovića, odnosno SDA.

„To je svima jasno i to niko ne spori. Pitanje je zašto se posle 23 godine od Dejtona ta mešanja ne svedu na razumnu meru. Više se niko i ne krije da podrži neku političku opciju. Treba dodati da smo uvek imali slučaj da je HDZ kao glavna stranka podržavala svoje ogranke, bilo Čovića ili HDZ 1990 na izborima u BiH, i nije razmišljala o drugim političkim opcijama za Hrvate u BiH“, kaže Milivijević.

Ono što on vidi kao novost u ovom izbornom procesu u BiH jeste globalna koalicija Turske i Rusije.

„Osim neformalne koalicije Dodika i Čovića, paralelno imamo globalnu koaliciju koja se stvara bez pardona, između Rusije i Turske. Turska ima interesnu zonu, kao i Rusija, u BiH. Između Turske i Rusije nema više spornih tačaka. Kao što Rusima ne smeta Erdoganova podrška Stranci demokratske akcije, tako Turskoj ne smeta podrška Rusije Miloradu Dodiku. To je vrsta otopljavanja na globalnom nivou, iako je formalno Turska član NATO, a Rusija je k’o fol glavni neprijatelj NATO“, tvrdi Milivojević.

Na pitanje da li se Srbija danas meša u izbore u BiH Milivojević je rekao da u ovom trenutku nema direktnog mešanja, prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari