Milivojević: Ne verujem u uspeh dijaloga vlasti i opozicije 1Cvijetin Milivojević Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Da je opozicija prošle godine 21. juna proglasila bojkot organa vlasti koji su formirani nakon nelegalnih i nelegitimnih izbora, danas bi dijalog o ravnopravnim izbornim uslovima već bio pri kraju, ocenio je politikolog Cvijetin Milivojević.

Milivojević je agenciji Beta kazao da su i bojkot opozicija i tzv. konstruktivna opozicija koja je izašla na izbore, prihvatili posledice nelegalnih i nelegitimnih izbora i da zbog toga ne veruje u uspeh dijaloga vlasti i opozicije oko izbornih uslova.

Dodao je da je jedna od „najvidljivijih“ posledica tih izbora pristanak opozicije da dijalog sa vlastima o izbornim uslovima vodi predsednik „oktroisanog i nelegitimnog“ parlamenta Ivica Dačić.

„Da je opozicija proglasila bojkot institucija koje su ‘nastale’ 21. juna, mi bismo već imali započet dijalog, a Evropski parlament ne bi pristajao na razvlačenje razgovora o izbornim uslovima“, kazao je politikolog.

Milivojević ističe da je opozicija pogrešila i što je prihvatila da, pored Dačića, posrednik u dijalogu s vlastima bude predstavnik Evropskog parlamenta.

„Taj predstavnik će biti iz grupacije Evropskih narodnih partija, kojima pripada i SNS. Teško je poverovati da će Ivica Dačić i predstavnik evropskih narodnjaka ispuniti zahteve srpske opozicije“, naglasio je Milivojević.

On smatra da opozicija pravi grešku i kada traži „sve ili ništa“.

„Opozicija je, takođe prošle godine, napravila grešku što nije insistirala da Aleksandar Vučić ne može da bude nosilac lista na izborima na kojima ne učestvuje. Osim Ustava, postoji još najmanje pet zakona koji onemogućavaju da predsednik republike istovremeno bude i predsednik stranke“, kazao je Milivojević.

Rekao je da se na nijednoj izbornoj listi nije pojavilo ime Srpske napredne stranke, nego „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ ili sada „Aleksandar Vučić – Za Zaječar ili za Kosjerić“.

„To je morao da bude uslov, a ujedno i probni balon, da opozicija izađe na lokalne izbore u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu, pod ravnopravnim uslovima“, ocenio je politikolog.

Šef posrednika Evropskog parlamenta u dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji Vladimir Bilčik izjavio je da nastavak razgovora vlasti i opozicije očekuje posle Uskrsa koji je po gregorijanskom kalendaru 4. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari