Ministarka kulture: Formirati poseban TV kanal koji će prenositi skupštinska zasedanja 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju Predlog zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima u načelu i međunarodne ugovore i sporazum.

Poslanici razmatraju predložene zakone o potvrđivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između vlada Srbije i Francuske i Ugovora između Srbije i Japana o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i sprečavanju poreske evazije i izbegavanja.

Takođe razmatraju i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Izgradnja autoputa E-80 Niš-Merdare, deonica Niš – Pločnik, faza 1) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu sednice je i Predlog zaključka povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas, obrazlažući predloženu dopunu Zakona o javnim medijskim servisima, da su u budžetu za 2021. godinu za Radio televiziju Vojvodine (RTV) planirana dodatna sredstva u iznosu od 900 miliona dinara.

Ona je, obrazlažući dopunu Zakona, rekla da je Zakonom o javnim medijskim servisima predviđeno da Republika Srbija obezbeđuje stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa.

Prema njenim rečima, Zakonom je predviđeno da se javni medijski servisi mogu finansirati iz takse za javni medijski servis, iz sredstava budžeta, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda.

Gojković je rekla da je razlog za donošenje dopune Zakona o javnim medijskim servisima obezbeđivanje dovoljnog izvora sredstava za rad javnih medijskih servisa do 31.decembra 2021. godine kako bi im bilo omogućeno da nesmetano obavljaju svoju delatnost.

Ona je rekla da visina takse od 299 dinara, koja će se naplaćivati od 1. januara 2021. godine, nije dovoljna za redovan rad oba javna medijska servisa Radio televizije Srbije (RTS) i RTV.

Gojković je rekla da su, „imajući u vidu da RTS ubira taksu na čitavoj teritorioji Republike Srbije utvrdili da će dodatni prihod od uvećene takse za RTS biti sasvim dovoljan za obavljanje osnovne delatnosti“.

Ona je rekla da javni medijski servis RTV „ostvaruje isključivo prihod od naplate taksi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, plus umanjenje od 30 odsto koje se plaća RTS, i da smatraju da to nije dovoljno za obavljanje osnovne delatnosti“.

„Iz navedenih razloga u budžetu za 2021. godinu planirani smo za RTV dodatna sredstva u iznosu od 900 miliona dinara“, rekla je Gojković.

Gojković je, obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između vlada Srbije i Francuske, rekla da je jedan od prioriteta na kome insistiraju obe države saradnja u oblasti kulture, posebno u oblasti kinematografije.

Sporazum o kinematografskoj koprodukciji između vlada Srbije i Francuske potpisan je 15. jula 2019. godine u Beogradu.

U obrazloženju Sporazuma se, pored ostalog navodi, da će biti omogućeno i korišćenje fondova za koprodukcije, koji su viši od 2,5 miliona evra.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenila je danas da bi trebalo da se formira poseban televizijski kanal koji će prenositi skupštinska zasedanja i zasedanja odbora.

„Treba razmišljati u budućnosti o tome kako da Narodna skupština Srbije ima neki svoj poseban kanal, čime će biti zadovoljni i poslanici, ali će biti zadovoljni i građani Srbije koji žele da gledaju naša zasedanja i da budu informisani o svemu što radimo“, rekla je Gojković, u Skupštini Srbije, povodom primedbe poslanika što je u subotu uveče prekinut prenos sednice na RTS zbog odbojkaške utakmice.

Ona je navela da rad i program nijedne televizije u Srbiji nije idealan, tako da nije idealan ni program Javnog medijskog servisa.

Gojković je poručila nadležnima u Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Vojvodine i drugim televizijama u Srbiji da je građanima potrebno više sadržaja koji se bave kulturom Srbije.

„Da imamo više sadržaja o kulturi na televiziji o tome bi građani Srbije mnogo više znali, ne bi bilo polemike i pričanja o kulturi samo ako izbije nekakav skandal ili incident po meri određenih i samo onda pričamo o kulturi , a ne pričamo o kulturi kada je nešto dobro“, rekla je Gojković.

Ona je ocenila da se minimalizuje koliko Srbija u poslednjih nekoliko godina ulaže u segment kulture.

Starčević: Potreban javni medijski servis

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević izjavio je danas da će poslanici ove stranke glasati za predloženu dopunu Zakona o javnim medijskim servisima i istakao da je javni servis, i u vreme pandemije korona virusa, pokazao da je važan i potreban.

On je svoj treći kanal i svoju platformu RTS Planeta stavio na korišćenje Ministarstvu prosvete“, rekao je Starčević u Skupštini Srbije.

Starčević je istakao da je snimljeno na hiljade nastavnih jedinca i učenici mogu da prate kvalitetnu i dobru nastavu.

On je rekao da će poslanici JS podržati ovaj zakon zato što se njime obezbeđuje delimično budžetsko finansiranje jednog od javnih servisa.

„Svi mi imamo manje ili veće primedbe na rad Radio televizije Srbije. RTS nije idealan kao javni servis. Nije idealan ni BBC“, rekao je Starčević.

On je rekao i da su poslanici imali primedbu što je u subotu uveče prekinut prenos sednice zbog odbojkaške utakmice.

„Sport je važan. Ne smatramo da je loše imati prenose sportskih događaja na RTS, ali smo smatrali da su i teme o kojima smo pričali juče takođe važne“, rekao je Starčević.

On je najavio da će poslanici JS podržati i predložene ugovore i sporazume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari