Ministri EU pozvali Srbiju da ne potpisuje sporazum sa Evroazijskom unijom 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije pozvali su Srbiju da ne skreće sa puta evropskih integracija i da ne potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EEU).

Najavljeno je da će Srbija 25. oktobra potpisati ugovor sa Evroazijskom ekonomskom unijom, čiji su članovi Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgistan.

Na sastanku šefova diplomatija zemalja EU i zapadnog Balkana, koji se održava u Helsinkiju, šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak je ocenio da je odluka Srbije da se pridruži EEU „zbunjujuća“.

„Ukoliko ste sigurni u vašu evropsku orijentaciju, onda donosite političke odluke koje su u skladu sa tim, a ova nije jedna od njih“, poručio je Lajčak, prenosi AP.

Na pitanje novinara kako gleda na nameru Srbije da „potpiše trgovinski sporazum sa proruskim blokom“, Peka Haavisto, šef diplomatije Finske, predsedavajuće EU, je uzvratio da „svaka zemlja na Zapadnom Balkanu ima svoju specifičnu situaciju“ i rekao da Finska smatra da je „najvažnije da se proces proširivanja nastavi“.

Finski ministar je istakao da bi zato bilo dobro da se sagleda i pitanje davanja datuma početka pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom, napomenuvši da je „Severna Makedonija učinila mnogo napora da izdejstvuje početak pregovora“.

„Mada mi danas svi govorimo o Bregzitu i“, primetio je Haavisto, „vrlo je lako zaboraviti zapadnobalkanske zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari