Ministri EU: Vladavina prava i odnosi sa Prištinom ključni za Srbiju 1Foto: EPA/ main 3

Ministri inostranih poslova Evropske unije su danas u Luksemburgu „pozdravili sveukupan napredak Srbije u pregovorima o članstvu“ s EU i radu na usaglašavanju zakona s „pravnom tekovinom“ Unije.

Oni su, međutim, ukazali da srpske vlasti „moraju da ostvare pomak u vladavini zakona i poglavljima temeljnih prava, kao i normalizaciji odnosa s Kosovom“.

Kako je navedeno u zaključcima ministarskog zasedanja EU, sređivanje odnosa sa Prištinom je „i dalje od suštinske važnosti i biće presudno za tok celokupnih pregovora“ s EU.

Takođe je predočeno da je „primena prelaznih uslova za poglavlja 23 i 24“ koja se tiču vladavine prava i temeljnih prava i sloboda, „od temeljnog značaja i mora biti vodilja za buduće reforme i dovesti do čvrstih rezultata“.

„Posebna pažnja i dalje nužna kad je reč o nezavisnosti i sveukupnoj efikasnosti pravosuđa, uključujući putem tekuće ustavne reforme i njene delotvorne primene“, stav je šefova diplomatija EU.

„Srbija mora“, dodaje se u zaključcima, „ostvariti opipljive i trajne rezultate u efikasnoj istrazi, podizanju optužnica i presudama, naročito kad su u pitanju suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i pranje novca“.

Ministri EU su predočili da je „izostanak napretka u slobodi izražavanja i dalje uzrok ozbiljne zabrinutosti“ i „pozvali Srbiju da, što je hitno nužno, jamči za bezbedne uslove za neometano upražnjavanje slobode izražavanja i nezavisnosti medija, uključujući dodatne napore za istragu slučajeva napada na novinare“.

„Savet ministara EU prima na znanje napredak ostvaren u pripremi medijske strategije i poziva Srbiju da prioritetno usvoji i delotvorno sprovede tu strategiju na transparentan način i uz učešće svih zainteresovanih“.

U završnom dokumentu zasedanja se ističe da „Savet ministara povoljno ocenjuje napredak u ekonomskim reformama“ i „ohrabruje Srbiju da nastavi s naporima za postizanje konkurentnosti i ostvarivanje rasta kroz strukturalne reforme, uključujući naročito sektor energije, tržište radne snage i pospešenje i predvidivost propisa“.

Ministri evropske 28-rice traže da Srbija trgovinsku i energetsku politiku usaglasi s „pravnom tekovinom“ EU, „naročito kad je u pitanju tržište gasa i projekat Gastrans“.

U zaključcima se „ponovo naglašava potreba da Srbija ispuni obaveze o postepenom usaglašavanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, saglasno Okviru za pregovore, i da prioritetno preokrene nepovoljan trend“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari