Miodragović: Nije tajna, i lekari su na protestima 1Dr Vlada Miodragović Foto: Narodna stranka

Položaj lekara u Srbiji i tretman države prema medicinskim radnicima je ispod granice dostojanstva. Učešće lekara kao i profesora na protestima je poruka režimu da obećanja nisu ispunili i da su neophodne sistemske promene, izjavio je doktor Vladan Miodragović, predsednik OO Narodne stranke Trstenik.

On je dodao da je obaveza lekara da ukažu na greške sistema.

„Ako mi ćutimo i ne iskazujemo protest to znači da smatramo da je u redu da u domovima zdravlja nema penicilina za lečenje dece, da u bolnicama i službama hitne pomoći nema gaze za previjanje, da je u redu što nemamo dovoljno vozača hitne pomoći, lekara i medicinskih sestara, da je u redu što su plate lekara od 750 evra i plate sestara od 300 evra najniže u regionu, da je u redu što nam kolege odlaze i da je u redu da režim ponižava one od kojih zavise životi. Ne, nije u redu i mi imamo i pravo i obavezu da iskažemo svoj protest. Nema tajni, lekari su na protestima širom Srbije“, naveo je Miodragović, a prenosi Narodna stranka.

Miodragović je podsetio da Srbiju godišnje napusti oko 800 lekara i preko 1.000 medicinskih sestara i tehničara.

„Ljudi koji vode državu imali su sedam godina da reformišu sistem zdravstva, sedam godina da povećanjem plata zadrže medicinske radnike. Rumunija je svojim lekarima sa 1.000 plate povećala na 2.700 evra. Režim u Srbiji je pokazao da su im gondole i jarboli, vredniji od nas i zato mi njima na protestu pokazujemo svoj otpor tome“, rekao je Miodragović i pozvao kolege širom Srbije da se pridruže šetnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari