Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije ocenilo je juče da je situacija u rešavanju kosovskog problema došla do „kritične crte“ i pozvalo sve relevantne faktore da se uzdrže od ishitrenih odluka koje mogu destruktivno da utiču na ceo sistem međunarodnih odnosa.
Ministarstvo je kritikovalo SAD i „neke države EU“ da stimulišući separatistička stremljenja Prištine otvoreno ignorišu korisne rezultate, dostignute tokom pregovora između strana pod pokroviteljstvom posredničke trojke Kontakt grupe.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije ocenilo je juče da je situacija u rešavanju kosovskog problema došla do „kritične crte“ i pozvalo sve relevantne faktore da se uzdrže od ishitrenih odluka koje mogu destruktivno da utiču na ceo sistem međunarodnih odnosa.
Ministarstvo je kritikovalo SAD i „neke države EU“ da stimulišući separatistička stremljenja Prištine otvoreno ignorišu korisne rezultate, dostignute tokom pregovora između strana pod pokroviteljstvom posredničke trojke Kontakt grupe.

Slovačka menja stav?

Bratislava – Slovačka i dalje insistira na tvrdnji da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali spremnost Prištine da uskladi svoje korake sa EU i NATO novi su element koji otvara mogućnost za novi stav o Kosovu, javljaju slovački mediji. Šef slovačke diplomatije Jan Kubiš u intervjuu za Pravdu izbegao je konkretan odgovor na pitanje da li Slovačka menja stav da neće priznati Kosovo bez saglasnosti SB UN, ali je precizirao da slovačka vlada ne insistira na tome da nezavisnost prihvati i Beograd, kao što to čini slovačka opozicija. Slovačka je, ističe Kubiš, protiv nastavka pregovora Beograda i Prištine. On je najavio da će se Slovačka, bez obzira na to što spada u članice EU koje zasad nisu spremne da priznaju nezavisnost Kosova, uključiti u misiju EU i smatra da pravni osnov za to pruža Rezolucija 1244 SB UN.

Započeti proces, prema čvrstom ubeđenju Moskve, kako se navodi u saopštenju, „daje šansu da se dođe do rešenja, ali se stvara utisak da bi neko hteo da dijalog propadne što pre, kako bi ostvario svoja obećanja data kosovskim separatistima“.
„Pozivamo stalne članice Saveta bezbednosti UN, partnere u Kontakt grupi, zemlje EU, da još jednom odmere sve posledice jednostrane suverenizacije Kosova, da zadrže proces rešavanja problema u međunarodnopravnom okviru i da se uzdrže od ishitrenih rešenja, koja mogu da postanu destruktivan presedan za ceo sistem međunarodnih odnosa“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.
Rusija se zalaže za nastavak dijaloga među stranama, otvorena je za razmatranje njegovog formata i modaliteta i predlaže izradu „putne karte“, u okviru koje bi mogli biti uzeti u obzir interesi strana, prioriteti vodećih međunarodnih faktora u rešavanju kosovskog problema i ocrtani putevi strana ka sporazumu, uključujući i njihove evrointegracione perspektive, navodi se u saopštenju.
Rusko ministarstvo je ukazalo da vlasti Kosova nedvosmisleno najavljuju nameru da jednostrano prekrše Rezoluciju 1244 SB UN i objave nezavisnost, što bi, kako se ocenjuje, moglo dovesti do ozbiljnih negativnih posledica po regionalnu i međunarodnu stabilnost. Rusi tvrde da je „nastala situacija direktna posledica ozbiljnih grešaka u rešavanju kosovskog problema, na koje je ruska strana uporno skretala pažnju“.
Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnik Ruske Federacije u posredničkoj trojci Kontakt grupe za pregovore o budućem statusu KIM, izjavio je juče za Interfaks da odluka EU da na Kosovo uputi 1.800 policajaca i pravnika može biti legitimna samo uz odluku SB UN. Bocan-Harčeko smatra da Rezolucija 1244 SB UN „ne dopušta da se proizvoljno menja struktura međunarodnih snaga“.
Kris Paten, bivši evropski komesar za spoljne odnose, ocenjuje da poslednje poglavlje o Kosovu tek treba da bude napisano i da plan Martija Ahtisarija nema alternativu, prenosi londonski dnevnik Fajnenšel tajms. Paten smatra da je „kosovska priča daleko od završene“, ali strahuje da će „dok u SB UN traju napori da se formalizuje status Kosova i diplomate budu više odugovlačile, rasti rizik da se frustracija lokalnog stanovništva pretvori u krvoproliće“.
– Održivo rešenje najbolje je za Kosovo, a na međunarodnoj zajednici je da pokuša u odsustvu dogovora da pronađe to rešenje – izjavio je za beogradske medije Filip Vujanović, predsednik Crne Gore.
Vujanović objašnjava da Crna Gora nije nikada predlagala model tog rešenja, jer na njega nije mogla ni da utiče.
Janez Janša, premijer Slovenije, očekuje da bi njegova zemlja, kad 1. januara 2008. preuzme predsedavanje EU, mogla da ima „centralnu ulogu u rešavanju spora između Srbije i Kosova“. Navodeći da Slovenija ima iskustva sa balkanskom politikom i političarima, Janša je u intervjuu agenciji Rojters odbacio mogućnost da bi na njegovu zemlju mogle da utiču čvrste poslovne veze sa Srbijom.
– Veoma dobro poznajemo situaciju, takođe detalje koji nisu lako razumljivi zemljama koje su udaljene – tvrdi Janša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari