Mitrović: Sad je trenutak da se poboljšaju uslovi 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Što se tiče izlaska na beogradske izbore, stav svih nas u opoziciji je jedinstven, a to je da na ovakve izbore nema smisla izlaziti – poručuje Peđa Mitrović, član Predsedništva Stranke slobode i pravde, upitan da li buduća saradnja u odborničkoj grupi u Skupštini Beograda sa Narodnom strankom može da znači eventualni zajednički izlazak na beogradske izbore 2022.

On smatra da je sada trenutak da se poboljšaju izborni uslovi kroz posredovanje i pomoć predstavnika Evropske unije.

– Na izbore pod ovakvim uslovima nema razloga izlaziti, ali se mi svakako spremamo kao da ćemo izaći, a da li ćemo izaći zavisiće od uslova – naglašava Mitrović.

Kada je reč o razgovorima o formiranju zajedničke odborničke grupe sa Narodnom strankom, on kaže da je ostalo da se dogovore oko tehničkih stvari i da bi to vrlo brzo trebalo da bude gotovo.

Predsednik SSP-a Dragan Đilas, prilikom gostovanja na televiziji Nova S, rekao je da postoji prost plan od tri tačke koga se drže i kojim je predviđeno kako građanima Srbije i Evropi dokazati da nema uslova za izbore.

– To smo uradili kroz bojkot. On je sve pokazao: nema opozicije u parlamentu, reagovale su sve poslaničke grupe Evropskog parlamenta, sad će biti izveštaj Evropske komisije, imate izveštaj „u senci“ Centra za savremene politike, posle toga Evropski parlament… Očekujem misije koje će oni poslati sa većim mandatom nego prošli put i sporazum na kraju oko izbora. To je drugi deo. Treći deo su izbori – naveo je Đilas.

Upitan da prokomentariše informaciju koja se pojavila u medijima, da je vlast ovoga puta spremna da pregovara sa opozicijom, Đilas je odgovorio da je vlast i do sada učestvovala na razgovorima koji su bili pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

– Suština je da se dogovorimo o čemu pričamo. Ako razgovaramo o onome što jesu teme, a to je sloboda medija, pre svega javni servis i kontrola samog izbornog procesa, to su teme o kojima mi treba da pričamo. Takav isti sporazum se desio u Makedoniji pre tri godine. Sa takvim sporazumom je pre četiri godine opozicija u Crnoj Gori izašla na izbore i izgubila za jednog poslanika. Ovoga puta je dobila za jednog poslanika, ali u normalnim izbornim uslovima. Do takvog sporazuma ćemo doći u Srbiji, pre ili posle – istakao je Đilas.

Podsetimo, odbornička grupa Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda uskoro bi trebala da nastupa kao Ujedinjena opozicija Srbije, ali o tome još traju razgovori.

Da bi se ustanovili kao UOS trebalo bi da reše problem ko će biti novi šef zajedničkog odborničkog kluba.

Dosadašnji šef Nikola Jovanović u ponedeljak je podneo ostavku na mesto odbornika i saopštio da je osnovao udruženje Centar za lokalnu samupravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari