Mogu li se odbornici u Beogradu ugledati na Kamberija? 1Foto: BeoInfo

Među lokalnim skupštinama 17 beogradskih opština i zvanično nema više nijedne „opozicione“ opštine, a od nekolicine odbornika koji nisu deo vladajuće koalicije očekuje se da, po ugledu na Šaipa Kamberija u Narodnoj skupštini, predvode kritiku vlasti, govore o problemima građana i naprave prostor za delovanje opozicije u kampanji za beogradske izbore 2022. godine.

Nakon što je Srpski patriotski savez (SPAS) Aleksandra Šapića, koji je osvojio većinu za formiranje vlasti u skupštini Novog Beograda, i zvanično ušao u novu Vladu Republike Srbije, Beograd ostaje bez ijedne opštine sa vlašću različitom od one na republičkom nivou.

Mogu li odbornici u opštinskim klupama delovati po ugledu na Šaipa Kamberija – predsednika poslaničke grupe „Ujedinjene doline – SDA Sandžaka“ i može li to biti prvi korak za promenu vlasti u Beogradu?

Sagovornici Danasa ističu da lokalni odbornici koji nisu deo vladajuće strukture sada moraju da budu glasniji nego ikada kako bi otvorili put za promene u prestonici.

Sve opoziciono delovanje u lokalnim parlamentima Beograda svodi se na 89 odbornika, prema podacima prikupljenim na osnovu objavljenih odluka opštinskih izbornih komisija o dodeli mandata, u koje su uračunati i oni na Starom gradu koji su podržali vladajuću većinu. 

Radi se u najvećem broju slučajeva o predstavnicima izabranim na listama Metla 2020, Zavetnici, Suverenisti, Srpske radikalne stranke i po kojem udruženju građana koje deluje na pojedinačnoj opštini.

Specifična situacija sa prisustvom opozicije je na opštinama Vračar i Stari grad – Vračar je najjače uporište opozicije sa najviše odbornika i odborničkih grupa koje nisu deo vladajuće koalicije SNS – SPS – SPAS, dok je na Starom gradu umanjena šansa za takvo delovanje kada se deo opozicionih odbornika priklonio vladajućoj koaliciji uz brojne nepravilnosti.

Vračar ima šest odbornika liste „Oslobodimo Vračar“, koju sačinjavaju SDS, PSG i Nova stranka, pet odbornika „Metle“, a po dva mandata su osvojile liste „Vračar Vračarcima“ i „Zeleni pokret Vračar“.

Na Starom gradu su u parlament ušla četiri odbornika liste Metla ali su se oni priklonili vladajućoj većini zbog čega su i isključeni iz Demokratske stranke Srbije koja ih je kandidovala. Pet odbornika je sa liste „Srce grada“, dok je devet mesta pripalo listi „Čuvamo Stari grad“.

U ostalim opštinama broj odbornika koji nisu deo vlasti je znatno manji – uglavnom po četiri ili pet odbornika sa različitih lista.

Šef odborničke grupe „Oslobodimo Vračar“ je Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke (SDS), koji za Danas ističe da je ta grupa jedina koja je osvojila dvocifreni procenat glasova, što je nedvosmislena poruka da građani žele da se bore protiv politike Gorana Vesića.

– Naš posao je da osvetlimo sve sporne radnje SNS opštinske vlasti, a u sinergiji sa građanima smo sprečili Vesićev pokušaj da sruši blok zgrada, sada ogoljavamo projekat rušenja Sportskog centra Vračar. Male pobede su od velike važnosti da se građani ne pasiviziraju, da se oslobode straha, ali i da steknu uvid da postoji neko pred koga mogu da iznesu realne probleme sa kojima se susreću na lokalu, naglasio je on.

Samofalov dodaje i da zato SDS podržava predlog Ne davimo Beograd da se beogradski izbori razdvoje od nacionalnih. On smatra da se na tim izborima i sa iskustvom delovanja na opštini Vračar, može „pokrenuti talas promena“.

Rade Veljanovski, šef odborničke grupe Građanskog demokratskog foruma u Skupštini Beograda, objašnjava da je delovanje u lokalnim parlamentima svakako otežano nedostatkom medijske pažnje a da je sada opozicija dovela sebe u situaciju da nema nikakav uticaj na lokalu zbog bojkota izbora.

– Debakl opozicije je rezultat bojkota. Ako u Beogradu nema demokratskih građanskih potencijala, nigde ih neće ni biti. Sada je pritisak na tom malom broju odbornika, gde god ih ima, da govore o raznim temama iako je jako teško da dobiju pažnju. Oni ne smeju da ćute, po ugledu na Kamberija u Narodnoj skupštini, moraju da govore o problemima građana i zalažu se za principijelne odluke. Neće moći da poentiraju i utiču na odluke vlasti ali moraju da govore u skupštinama i izvan njih, da održavaju vatru promene i demokratije do beogradskih izbora, ukazuje Veljanovski. On smatra da je to jedini način da se građanima da do znanja da postoji alternativa i da ne treba da budu apatični i izostanu sa sledećih izbora.

Kontroverze među opozicijom na Starom gradu

U okviru izborne liste koja je na Starom gradu dobila devet odborničkih mesta – „Čuvamo Stari grad – Ujedinjena opozicija“ bila su navedena imena nekoliko stranka i udruženja među kojima su Čuvari starog grada, Nova stranka, Ujedinjena demokratska Srbija, Demokratski blok kao i Građanski demokratski forum. Ipak, Rade Veljanovski iz GDF ističe da je „Aleksandar Olenik, bivši predsednik GDF, zloupotrebio ime i stavio ga na listu a da nikoga od nas nije konsultovao“, objasnio je Veljanovski. S druge liste – „Metla 2020“, odbornici glasovima podržali koaliciju SNS-SPS-SPAS da formira vlast, zbog čega su isključeni iz Demokratske stranke Srbije, kako je ranije za Danas istakao Miloš Jovanović, predsednik te stranke.

„Metla“, „Suverenisti“ i „Zavetnici“ u najviše opština

Na Čukarici po dva odbornika imaju liste Metla i Suverenisti, dok na Paliluli i Rakovici po dva odbornika imaju liste Suverenisti i Zavetnici. Istu sudbinu dele Voždovac i Zvezdara sa po tri odbornika „Metle“ i dva sa liste Suverenisti.

Savski venac ima samo jednog odbornika opozicije i to iz Srpske radikalne stranke. Radikala ima i u Zemunu gde su uzeli dva mandata, kao i lokalna lista oko profesorke dr Danice Grujičić. SRS ima po jednog odbornika i u Barajevu, Sopotu i Surčinu. U prigradskim opštinama ima po nekoliko mandata lokalnih listi, POKS-a i Zavetnika, a „najveću“ opoziciju ima Lazarevac sa lokalnom listom „naša kuća Milan Đorđević Đokin“, koja je osvojila 12 mandata.

Opozicije, odnosno odbornika koji nisu deo SNS, SPS ili SPAS-a, uopšte nema na opštinama Novi Beograd, Mladenovac i Obrenovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari